Sursele de energie electrică ale Germaniei devin mai „verzi” de la an la an. Dacă la începutul anilor 2000 aproximativ 6% din energia electrică consumată provenea din surse regenerabile, în prezent aceasta se situează la aproximativ 28%, situație care menține țara pe traiectoria obiectivului asumat pentru 2025. Germania și-a propus ca în acea perioadă cantitatea de energie regenerabilă folosită să fie de 40 și 45% din totalul energiei produse.
De altfel, energia regenerabilă se bucură de un sprijin important și în rândul cetățenilor. Potrivit ultimilor sondaje, majoritatea germanilor consideră că dezvoltarea energiilor regenerabile este „importantă” și „foarte importantă”.
În 2000 autoritățile germane au adoptat Legea Surselor de Energie Regenerabilă (EEG) care are la bază un principiu fundamental: oricine produce energie electrică genrată de soare, vânt, apă sau biomasă are dreptul să primească o sumă fixă pentru fiecare kWh furnizat în rețea. Acest lucru fiind garantat pentru 20 de ani. Costurile pentru acest sprijin fiind asigurate printr-o suprataxă suportată de consumatori.
Finanțarea asigurată din această suprataă au transformat energia regenerabilă dintr-un sector de nișă, într-unul din principalele sectoare de producere a energiei electrice. De asemenea, avansul tehnologiilor au redus semnificativ costurile de generare a eenergei electrice din surse regenerabile. Cu toate acestea, expansiunea rapidă a regenerabilelor a consus la o majorare continuă a suprataxei de la 0,19 cenți pentru un kWh consumat în 2000, la 6,24 cenți/kWh conumat în 2014. Din acest motiv, guvernul a decis reformarea Legii Surselor de Energie Regenerabilă.
Nouă formă a intrat în vigoare la 1 august 2014. Deși dezvoltarea sectorului a continuat într-un mod rapid, aceasta era mult mai bine controlată. Pentru a reduce sau a încetinii creșterea costurilor înregistrată pânp atunci s-a dcis ca sprijinul să fie concentrat asupra producătorilor de energie din surse fotovoltaice și eoliene, care de altfel sunt și cele mai ieftine. Costurile acestora au scăzut atât de mult încât, în prezent, pot genera energie la același cost cu termocentralele noi pe bază de cărbune sau gaze naturale.
În 2015, prețul a scăzut la 6,17 centi/kWh.
Mai multă energie regenerabilă pe piață
Un alt obiectiv al legii nou adoptate este dat de integrarea mult mai bună a electricității din surse regenerabile pe piață. Pe viitor, producătorii de energei din surse regenerabile trebuie să fie pregătiți să facă față singuri concurenței și să-și tranzacționeze energia produsă. De asemenea, pe viitor ratele de finațare nu vor mai fi stipulate de către guvern și prin licitații. Acest lucru va da câștig de cauză celor care produc și vând cel mai ieftin. Acest lucru este testat într-un proiect pilot care vizează centrale fotovolatice montate la sol.
Citește și:
Decarbonizarea economiei are nevoie de sprijin politic și financiar