Text de Oana Neneciu
14 procente din energia consumata in Germania au provenit din surse regenerabile in 2007, in crestere cu 3 procente fata de 2006. Germania a reusit astfel sa depaseasca tinta Uniunii Europene, care prevede ca, pana in 2010, ponderea de energie regenerabila sa fie de 12% in toate statele membre UE. Numai in 2006, in Germania s-au investit peste 9 miliarde de euro in noi instalatii pentru obtinerea de energie din surse regenerabile. Acest sector a creat peste 240.000 de locuri de munca in ultimii ani.
Guvernul Germaniei a stabilit ca, pana in 2020, ponderea energiei regenerabile sa fie 27 procente din totalul necesar, a anuntat, in 2007, ministrul german al mediului, Sigmar Gabriel. O alta masura prevede scaderea consumului de energie cu 11% si dublarea numarului de centrale de cogenerare, pana la aceeasi data.
Sectorul energiilor regenerabile din Germania este unul dintre cele mai inovative si mai prospere din lume. fiecare al treilea panou solar si fiecare a doua turbina eoliana vandute in lume sunt fabricate in Germania. Aproximativ 800.000 de germani lucreaza in sectorul tehnologiilor de mediu. Principalul competitor al Germaniei este Japonia, impreuna cu care domina sectorul energiei solare la nivel mondial.
Germania este cel mai mare utilizator din lume de energie eoliana, cu o capacitate instalata de 20.621 de megawati si cu peste 180.000 de turbine eoliene instalate. Energia eoliana reprezinta, in momentul de fata, 6% din totalul energiei utilizate in Germania si a creat peste 70.000 de locuri de munca.
Piata energiei solare din Germania s-a dezvoltat cel mai rapid din lume. In 2005, in Germania s-a generat 39% din totalul electricitatii fotovoltaice produse in lume, cu 837 megawati instalati si a surclasat Japonia, pana la acea vreme cel mai mare producator de energie fotovoltaica. In Germania se afla si cel mai mare parc solar, Waldpolenz, instalat la o fosta baza militara la est de Leipzig.
Politicile pentru schimbari climatice ale Germaniei sunt printre cele mai ambitioase din lume. Guvernul de la Berlin a initiat in 2007 un pachet de politici care prevad reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 40% pana in 2020. Costurile pentru atingerea acestei tinte au fost estimate la 3,3 miliarde de euro pe an. Un studiu al Institutului german Oko arata ca emisiile de gaze cu efect de sera ale tarii pot fi reduse cu 54% pana in 2030, in comparatie cu nivelul inregistrat in 1990. Studiul a luat in considerare masurile deja existente, dar si politicile care se vor avansa probabil in urmatorii ani.
O alta politica a guvernului federal se refera la marirea ponderii de etanol din benzina la 10%pana in 2009, procentul in momentul de fata fiind de 5%.