Organizația nonguvernamentală comunitară Grupul Ecologic de Colaborare Nera (GEC Nera) acuză autoritățile de mediu că nu cercetează excavațiile făcute în rezervația naturală de interes național CUPTOR – Brădișorul de Jos și solicită Corpului de Control al Ministerului Mediului să demareze o anchetă.
GEC Nera, cu activitate civică în domeniul mediului și energiei, a realizat în luna mai o monitorizare a stării mediului în zona rezervației naturale de interes național CUPTOR – Brădișorul de Jos administrată de Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate (ANPM).
Click pe poze pentru a mări:
Cu ocazia monitorizării au fost constatate excavări și dizlocări de tuf calcaros precum și răvășirea terenului de către utilajele de excavare, arată organizația într-un comunicat.
În legătură cu aceste aspecte, GEC Nera a notificat autoritățile direct responsabile de protecția și conservarea rezervației, respectiv Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate (ANANP) – administratorul rezervației, Garda de Mediu și Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM).
Acestei notificari a răspuns ANANP care care susține că excavațiile notificate de GEC Nera nu se suprapun peste rezervația CUPTOR – Brădișorul de Jos. Ca și comentariu la acest răspuns GEC era menționează că în notificarea trimisă ANANP nu s-au transmis coordonate ale excavațiilor.
ANRM a făcut investigații la fața locului, urmând să trimită un răspuns, dar captura deja transmisă de ANRM a coordonatelor geografice de la locul excavației indică aceleași coordinate cu cele identificate pe teren de către GEC Nera iar aceste coordinate, coroborate cu coordonatele geografice ale rezervației CUPTOR – Brădișorul de Jos din aplicația ATLAS postată pe pagina oficială web a Agenției Naționale de Protecția Mediului (http://atlas.anpm.ro/atlas), indică clar că excavațiile sunt în interiorul rezervației.
Click pe document pentru a putea citi:
„Deci ANANP, în calitate de administrator al rezervației, în loc să sesizeze Poliția pentru distrugerea patrimoniului natural și sustragere ilegală de resursă minerală poate fi considerată complice la aceste infracțiuni. Solicităm public Corpului de Control al Ministrului Mediului să investigheze cele incluse în acest document, să ia măsuri pentru intrarea în legalitate în rezervația CUPTOR – Brădișorul de Jos, să dispună măsuri împotriva persoanelor din ANNAMP care se fac vinovate de dezinformarea societății civile și să ne comunice aceste măsuri”, se arată în documentul transmis de GEC.
Rezervația CUPTOR- Brădișorul de Jos este situată în județul Caraș-Severin, pe teritoriul administrativ al orașului Oravița și se întinde pe o suprafață de 0,50 ha. Ca și specii floristice specifice aici pot fi întâlnite stânjenelul, laleaua pestriță și specia endematică brândușă galbenă.
Președintele ANPM: „Nu mai avizați zonele mixte! Nu putem strămuta toată economia din România”