Green Business Index, singurul instrument gratuit de evaluare a responsabilitatii de mediu a companiilor din Romania, va lansa o serie de servicii de consultanta proiectate sa raspunda concret si prompt cerintelor pietei autohtone. Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution, ne-a impartasit opiniile sale despre progresul inregistrat in primii doi ani de organizare a acestui proiect de pionierat, feedback-ul companiilor participante si obiectivele pentru 2012.
Pregatim deja a treia editie a proiectului. Una dintre noutatile GBI 2012 va fi oferirea unui pachet de produse de consultanta pentru imbunatatirea performantei de mediu, care indirect va creste performanta financiara. Pe scurt, cei interesati vor afla cum se poate obtine mai mult profit investind in mediu si in oameni.
Totodata, vom ajuta companiile sa-si minimizeze impactul asupra mediului prin constientizare ecologica. Astfel, companiile vor putea avea acces la materiale de referinta, cum ar fi directive, legi si norme de mediu, in sectiunea “Biblioteca legislativa” de pe www.gbindex.ro , iar site-ul va fi actualizat frecvent cu articole relevante in domeniul protectiei mediului.
Daca in primul an analiza eforturilor companiilor in domeniul protectiei mediului s-a axat mai degraba pe identificarea gradului de deschidere fata de economia verde, in 2011 instrumentul de evaluare a fost adaptat in functie de sectoarele de activitate servicii/comert si industrie/productie.
De la un an la altul a fost sporita interactivitatea, companiile dobandind acces online direct la punctajele obtinute si putandu-i consulta pe expertii de mediu referitor la problemele intampinate la completarea chestionarului GBI. Ca urmare a cererilor firmelor inscrise in GBI, intrebarile din chestionar si-au simplificat formula de adresare si le-au fost adaugate explicatii relevante, pentru a elimina confuziile de termeni si neclaritatile.
Ca si in editia precedenta, in GBI 2012 va fi integrat feedback-ul primit de la companiile participante, care de aceasta data si-au manifestat interesul pentru cresterea performantei de mediu a afacerilor lor. In acest sens, expertii de mediu lucreaza la reformularea intrebarilor din chestionarul GBI 2012 pentru ca, pe baza lor, sa obtina indicatori de performanta de mediu. Dupa procesarea raspunsurilor furnizate de companiile participante, va rezulta o insumare a celor mai importanti indicatori de protectia mediului, conform standardelor in vigoare.
Mai mult decat atat, informatiile rezultate vor fi folosite pentru a genera o analiza personalizata pentru fiecare companie participanta in parte. Evaluarea va tine cont si de dimensiunea economica a firmei si vor fi aplicate criterii de departajare si in functie de cifra de afaceri si numarul de angajati.
Prin intermediul Green Business Index dorim pe de o parte sa venim in intampinarea companiilor care depun eforturi in domeniul protectiei mediului si pe de alta parte sa raspundem cerintelor pietei. GBI este proiectat sa functioneze ca mecanism atat de evaluare, cat si de monitorizare constanta a initiativelor verzi din sectorul de afaceri romanesc.
Rezultatele proiectului vor putea servi drept repere pentru autoritati astfel incat acestea sa intervina pe cale de lege pentru a incuraja aplicarea masurilor de protectie a mediului la nivel microeconomic. Stimulentele fiscale pentru achizitii verzi, eficienta energetica si integrarea sustenabilitatii in toate departamentele reprezinta de fapt solutia pentru ca intreprinderile din Romania sa adopte procese si tehnologii curate.
Raluca Fiser, presedinte Asociatia Green Revolution