Poluam cu masinile, poluam cu centralele, poluam industrial, poluam pana si cu tigarile. Inhalam involuntar noxe care ne pun sanatatea in pericol. Aerul si solul sunt suficient de contaminate ca sa ne gandim de pe acum la cum vor trai copiii nostri. Ce este de facut?
Circa 20.000 de masini trec zilnic prin Valea Vlaicii, cea mai mare intersectie din Craiova, potrivit masuratorilor efectuate de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM). Si cifra aceasta este doar o medie a traficului din centrul Baniei. Numarul tot mai mare de autoturisme de pe strazile municipiului face, de multe ori, aerul irespirabil in anumite zone. Fie ca sunteti conducator auto, fie ca sunteti un simplu pieton, este imposibil sa nu fi trecut pe langa dumneavoastra un camion vechi sau o raba cu gabarit depasit, care v-a umplut de fum. Sau un simplu autoturism vechi, care a fost alimentat cu benzina cu plumb. In statele UE, benzina cu plumb este interzisa de zece ani. La noi inca se vinde acest combustibil, iar plumbul eliminat in atmosfera ne face numai rau. Studiile arata ca fiecare masina care foloseste astfel de combustibil elimina cam un kilogram de plumb pe an.
Copii intoxicati de masinile de pe strada
In Bucuresti, Asociatia "ECO-Europa" Romania atrage atentia asupra fenomenului de intoxicare excesiva la care sunt supusi romanii, in special bucurestenii, prin "inhalarea involuntara de cantitati uriase de noxe auto, din cauza traficului aglomerat".
Chiar luna trecuta, ecologistii i-au avertizat pe bucuresteni ca, din cauza gazelor de esapament, foarte multi copii sunt intoxicati cu plumb. Potrivit specialistilor respectivi, copiilor intoxicati cu plumb le este incetinita dezvoltarea, acestia sunt irascibili, iar aerul poluat pe care il respira de mici ii afecteaza toata viata. Cercetatorii americani de la "Centers for Disease Control" au stabilit recent ca micutii pot fi intoxicati cu plumb nu numai din cauza gazelor de esapament, ci si a fumului de tigara, acel fumat pasiv la care sunt supusi copiii nostri. Daca ne luam dupa autoritati, in Craiova, plumbul din atmosfera ar fi la cote "usor mai ridicate decat cele normale"."Stam putin mai bine decat Bucurestiul la acest capitol. Analizele de plumb arata cote mai mici", ne magulesc autoritatile craiovene (platite din banii nostri sa monitorizeze calitatea aerului) ca sa uitam in ce oras poluat locuim.
Praf, noxe, cenusa, fum: spectacol de poluare
Vara trecuta, in perioada de seceta excesiva, combinata cu o canicula de 40 de grade Celsius, poluarea a atins cote alarmante in Craiova. "In perioada de vara am avut cresteri foarte mari la ozon si pulberi materiale (praf – n.r.). Mediile pe care le facem noi prin cele cinci statii de monitorizare a aerului au fost foarte ridicate asta-vara", a declarat Ionel Bala, seful Serviciului Monitoring, din cadrul ARPM Craiova. Institutia masoara zilnic emisiile de azot, sulf, compusii de la gazele de esapament, gazele de ardere de la cosuri. In toamna anului 2007, o poluare excesiva, dar de scurta durata, a bagat Craiova in ceata si la propriu, si la figurat. Atunci cand s-a dat drumul la incalzirea termica, termocentralele din municipiu (Isalnita si Simnic) au umplut plamanii craiovenilor de fum.
"In octombrie 2007, cand a inceput incalzirea, din cauza arderilor de carbune am avut cresteri foarte mari la oxid de sulf, adica fumul de la termocentrale. Daca in mod obisnuit se inregistreaza 350 de micrograme pe metrul cub, in octombrie s-au inregistrat 500 de micrograme pe metrul cub. Poluarea a fost de scurta durata", a spus Ionel Bala. In noiembrie, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului a inregistrat un "spectacol de poluare, cauzat de o inversiune termica", adica tot praful statea la sol, in lipsa vantului. Potrivit lui Ionel Bala, in prezent, in Craiova se inregistreaza pulberi la valori mari atat de la cosurile de la termocentrale, cat si de la centralele de apartament.
Localnicii din apropierea celor doua termocentrale Isalnita si Simnic sunt disperati din cauza poluarii din zona. Din cauza depunerii de cenusa de la cele doua termocentrale, efectele sunt dintre cele mai sinistre. La orice vant mai puternic, locuitorii din Cotofenii din Dos (unde sunt depozitate haldele de steril ale CET Isalnita) si cei din zona Simnic au cenusa pe case, in gradinile de legume, in curti etc. "Cenusa are diverse alte substante in compozitie, ceea ce face ca tabla de pe casele oamenilor sa corodeze. Ne astupam fantanile si nu mai lasam copiii sa iasa din case cand bate vantul si nu pornesc aspersoarele de la CET ca sa opreasca imprastierea cenusii", declara, cu ceva timp in urma, primarul comunei Cotofenii din Dos, Vasile Preduca. La Simnic, zapada de culoare gri din jurul termocentralei spune multe despre cenusa inhalata de localnici.
Proiectele de mediu versus poluare
Marii poluatori industriali au termene precise pana la care trebuie sa efectueze investitii tehnologice pentru limitarea emisiilor nepermise. Seful Garzii de Mediu Dolj, Marin Costache, a spus ca ambele termocentrale, dar si combinatul chimic Doljchim au proiecte de investitii pe partea de mediu, care sunt etapizate pana in anul 2012. Dar acest lucru nu inseamna ca nu polueaza. "Toate cele trei unitati au fost amendate in 2007 pentru depasirea indicatorilor maximali admisi prin autorizatiile de mediu. Si programele de conformare pe mediu nu-i absolva de poluari accidentale", a spus seful Garzii de Mediu Dolj.
Tot mai putin spatiu verde in Craiova
In Craiova avem tot mai putin spatiu verde si tot mai multe constructii si potentiali poluatori. Unii localnici vor sa plece peste hotare din cauza poluarii. "Este superpoluat orasul. Nu mai pot sa-mi las hainele la uscat afara, pentru ca a doua zi miros a fum de la cosurile centralelor. Daca ar fi sa plec peste granita ar fi si din cauza poluarii", a spus Alina G., de 23 de ani, din Craiova. Alt craiovean sustine ca poluarea este mare in urbe. "Miroase a gaze de esapament in Craiova de nu mai poti sta. De cate ori am ocazia, in week-end, plec la munte, la aer curat. Cat va mai tine si asta, ca am vazut ce mizerii arunca turistii si la munte", a spus Mihai B., de 31 de ani.
"Infrunzeste Craiova!"
Pentru a arata ca nu putem fi indiferenti la ceea ce se intampla in jurul nostru, Fundatia Gazeta de Sud si Civitas au initiat un proiect care isi propune sa aduca o gura de oxigen, la propriu, pentru craioveni. La acest proiect poate contribui orice societate care are deseuri de hartie. Banii pe care firmele ii incaseaza din reciclarea de hartie pot fi donati Fundatiei Gazeta de Sud. Sumele colectate de la firme vor fi folosite pentru achizitionarea de copaci tineri, pe care ii vom planta anul acesta, in doua etape, in cateva zone din Craiova, in functie de alegerea locuitorilor urbei. Participa si tu la proiectul "Infrunzeste Craiova!".
Pentru mai multe informatii vizitati Gazeta de Sud