Peste 60 de targujieni din zona centrala a municipiului Targu Jiu au participat miercuri seara la prima intalnire de anul acesta din cadrul campaniei „Fii vocea cartierului tau!“, organizata de Gazeta de Sud in sprijinul comunitatii. Cetatenii au profitat de faptul ca in sala se aflau mai multi reprezentanti ai Primariei Targu Jiu si si-au spus nemultumirile, in speranta ca neregulile sesizate vor fi rezolvate.
Locatarii prezenti la intalnirea care a avut loc in amfiteatrul Colegiului National „Tudor Vladimirescu“ au ridicat mai multe probleme importante: reabilitarea termica a blocurilor, canalizarea, asfaltarea unor alei si parcari, toaletarea arborilor, ridicarea gunoiului etc.. Locuitorii din zona centrala a municipiului au cerut implicarea urgenta a primariei in gestionarea cainilor fara stapan si in amenajarea parcarilor acolo unde sunt probleme.
Reabilitarea termica a blocurilor a fost una dintre problemele arzatoare ridicate de mai multi locatari, care au spus ca nu sunt multumiti de calitatea lucrarilor efectuate de firmele care au castigat licitatia organizata de Primaria Targu Jiu in cazul celor 21 de imobile care au fost prinse in programul guvernamental.
Reabilitarea a inceput la sfarsitul anului trecut si este in curs de finalizare, valoarea totala a proiectului fiind de peste 6,5 milioane de lei, bani alocati din bugetul local. „Au inceput lucrarile, dar nu suntem multumiti pentru ca firma care a castigat a subcontractat lucrarea si cei care sunt acum nu sunt profesionisti. Lucrarea nu este de calitate. Nu cred ca folosesc materialele potrivite“, a spus Marian Dobreanu, din cadrul Asociatiei de proprietari nr. 11.
„Lucrarile de la firmele care se ocupa de reabilitarea termica lasa de dorit, finisajele sunt de proasta calitate, tabla folosita este in pericol sa o ia vantul. Cand a plouat a fost inundata scara. Ce au facut asta-iarna se poate distruge acum. Cablurile de la firma de cablu RCS RDS sunt pe langa bloc“, a afirmat si Marian Becheru din cadrul Asociatiei nr. 8 din strada Grivitei.
Nici Pantelimon Oprescu nu este multumit de lucrarile de reabilitare termica: „Lucreaza cu oameni fara forme legale. Cand au venit cei de la ITM au disparut ca potarnichile. Nu voi vira banii pana cand nu ma asigur ca lucrarile sunt de calitate“.
Marius Ionescu, directorul tehnic al Primariei Targu Jiu, le-a raspuns locatarilor: „Dumneavoastra trebuie sa urmariti calitatea lucrarilor. A fost organizata licitatie si firma nu isi va primi banii pana nu va fi semnat procesul-verbal de receptie, adica pana cand toata lumea va fi multumita de lucrare. Ei stiu ca trebuie sa faca treaba buna. Nu putem spune care va fi urmatoarea data cand va mai incepe alta reabilitare termica“.
Proprietarii apartamentelor au platit in medie o mie de lei, partea lor fiind de 20% din valoarea proiectului, 50% din fonduri fiind de la guvern, iar 30% – asigurate de primarie.
Zona centrala „striga“ dupa parcari
Alta problema la care locatarii zonei de centru a municipiului asteapta solutii de la autoritati este aceea a parcarilor: in zona hotelului Gorj, din cauza magazinelor care primesc marfa des, cetatenii nu au unde sa isi parcheze masinile. „Stau in spatele hotelului, nu este zi sa nu am probleme cu parcarea. Vin multe masini de marfa si stationeaza multa vreme. Locuri de parcare sunt, dar si masinile care aprovizioneaza magazinele sunt multe. Ar trebui pusa o bariera sau o semibariera acolo, pentru a nu mai parca oricine si oriunde“, a spus Ioana Lemac. Alta zona cu astfel de probleme este cea a vilelor din cartierul 8 Mai, acolo unde, din cauza pacientilor care vin la cabinetele medicale, locatarii nu au unde sa parcheze.
„Sunt foarte multe cabinete medicale si vin multi oameni. Mai sunt si firme care au doua sau trei masini si uite asa noi, locatarii, ramanem fara locuri de parcare. De asemenea, din cauza acestor masini si a strazii inguste nu poate intra salvarea“, a spus si Ion Trinca, de la Asociatia nr. 30. Problema ii macina si pe locatarii din zona Popa Sapca, acolo unde, fiind zona ultracentrala, traficul este foarte aglomerat si parcarea ocupata abuziv de alti cetateni: „Desi suntem cam 30 de familii in doua asociatii, multi dintre noi ramanem fara loc de parcare din cauza celor care au treaba in centru si isi parcheaza masina pe locurile noastre. Vrem bariere sau semibariere. Nu se mai poate“, a spus Haralambie Parvulescu.
„Trebuie sa inventariem toate masinile, sa impartim locurile de parcare, sa montam bariere, dar ne trebuie acordul locatarilor. Sunt zone foarte aglomerate si altfel nu putem rezolva. Cei care au magazine va trebui sa aiba un loc de parcare, dar prioritari sunt locatarii din fiecare zona“, a declarat Marius Ionescu, directorul tehnic al Primariei Targu Jiu.
Cainii comunitari continua sa fie „spinul din coasta“ multora
Cainii comunitari s-au inmultit si nu de putine ori targujienii ajung la Sectia de Boli Infectioase muscati de maidanezi. In ciuda faptului ca in municipiu exista un centru canin si un padoc, cainii de pe strazi le dau batai de cap cetatenilor.
„S-au cautat solutii, au fost alocati bani pentru aceasta problema, am infiintat un serviciu de ecarisaj. Exista caini comunitari pe strazi. Cand aveti probleme, chemati servicul de ecarisaj. Vin cetateni din alte localitati si le dau drumul la noi in oras, mai ales in zona Parcului Central. Avem telefonul gratuit 984, sunati si sesizati“, a afirmat viceprimarul Ion Roman Barbuti. Unii dintre cetatenii prezenti la „Fii vocea cartierului tau!“ s-au plans si de cainii vecinilor, patrupede tinute in apartamente care fac galagie.
„Nu este vorba numai despre galagie. Ies cu ei afara si cainii isi fac nevoile in nisipul din locul de joaca al copiilor. Ne deranjeaza“, a spus Silvia Gilma. „Trebuie sa vorbiti cu vecinii, sa le spuneti ca nu este frumos ce fac. Printr-o hotarare a consiliului local am decis ca locul de plimbare al cainilor cu stapan este insulita. Acolo se pot duce in voie. Politia Comunitara poate da amenzi celor care isi lasa cainii sa-si faca nevoile in locuri nepermise“, a afirmat Marius Ionescu, reprezentantul Primariei Targu Jiu.
Parcari amenajate la initiativa GdS
Viceprimarul Ion Roman Barbuti le-a reamintit celor prezenti la prima editie din acest an a Campaniei „Fii vocea cartierului tau!“ ca programul de demolare a tuturor garajelor si de infiintare a parcarilor rezidentiale a demarat la initiativa campaniei GdS. „Actiunea de demolare a garajelor din municipiu si de construire a parcarilor de resedinta a fost initiata in urma campaniei «Fii vocea cartierului tau» de acum doi ani la propunerea cetatenilor si primim in continuare cereri pentru construirea altor parcari de resedinta“, a declarat Ion Roman Barbuti.