Gazeta de Sud: Primarii sanctionate contraventional pentru gunoiul din ape

Patru primarii din judetul Valcea au fost amendate, in urma unor controale facute pe cursul apelor de Garda Judeteana de Mediu (GJM), din cauza deseurilor. Alte 11 au primit avertismente cu programe de conformare.

Ioan Florescu, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Valcea, a prezentat ieri, in cadrul sedintei de Comitet Prefectural, concluziile desprinse in urma controlului desfasurat de un colectiv de specialitate pe linia salubrizarii cursurilor de apa din judet, in luna februarie. Echipele care au verificat cursurile de apa au fost compuse din reprezentanti ai prefecturii, ai GJM, SGA, ai Agentiei de Protectie a Mediului si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Au fost verificate principalele 18 cursuri de apa din Valcea pe care sunt prognozate cresteri insemnate de debite in lunile martie si aprilie, precum si cele pe care s-au produs in anii anteriori blocaje ce au condus la mari pagube materiale. Ioan Florescu spune ca, in cadrul controlului, s-a verificat existenta depozitelor de deseuri si de material lemnos pe maluri si in albiile cursurilor de apa, precum si in sectiunile de scurgere a podurilor si podetelor. S-a verificat daca exista depozite de material lemnos pe cursurile apelor din apropierea zonelor locuite.

„In urma controlului, 11 primarii au primit avertismente si patru au fost sanctionate din cauza deseurilor de pe cursurile apelor. Primariile care au primit avertismente sunt: Malaia, Lapusata, Nicolae Balcescu, Galicea, Vladesti, Budesti, Popesti, Tomsani, Francesti, Mihaesti si Roesti. Primariile care au fost sanctionate contraventional sunt: Olanu, Bunesti, Stoenesti si Lapusata. Valoarea sanctiunilor date celor patru primarii e de 16.400 de lei, iar din aceasta suma, 15.000 de lei s-au dat la Lapusata, pentru ca primisera deja avertisment cu program de conformare si, cand s-a mers in zona a doua oara, nu se luase nici o masura de curatare a cursului de apa”, a declarat Ioan Florescu.

Acesta a precizat ca toate cursurile de apa verificate prezinta in general un nivel bun de salubritate. Deseurile lemnoase si de alta natura identificate pe maluri nu prezinta riscul obturarii sectiunii de scurgere a apelor sau avarierea podurilor si podetelor si nu reprezinta un fenomen generalizat.

Pentru mai multe informatii vizitati Gazeta de Sud

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri