Gazeta de Sud: Poluare masiva cu aprobare tacita

Pe langa marii poluatori din Gorj, care de mai multi ani se modernizeaza si se retehnologizeaza, parametrii de poluare raman aceiasi, au aparut si micii poluatori, tratati cu ingaduinta de organele de protectie a mediului.

GORJ. Pe malurile paraielor si raurilor ce strabat localitatile judetului Gorj, poti vedea resturi provenite din gospodariile locuitorilor, gunoaie si multe materiale din plastic, iar in apropierea oraselor mai mici se arunca resturi provenite din demolarea constructiilor. Lacurile de acumulare ale microhidrocentralelor de pe Jiu au devenit adevarate depozite de materiale si obiecte din plastic, aruncate in apele curgatoare de salariatii unitatilor de alimentatie publica amplasate in apropiere. In unele zone functioneaza spalatorii auto, care deverseaza substantele si apa folosita direct in paraie. Acestea functioneaza de peste un an, fara sa fie dotate cu fose septice, iar la Agentia de Protectie a Mediului Gorj sunt inregistrate acte de autorizare pentru a fi folosite, ca justificare, in cazul unor controale.

CE Turceni si SNCFR Marfa, poluatori

Transportul lignitului din depozitele de carbune catre termocentrale, in vagoane Fals descoperite, pe distante cuprinse intre 30 si 100 km, inseamna o poluare masiva a atmosferei cu zeci de tone de praf de carbune pe intreaga distanta de transport si a apelor de suprafata, in urma ploilor. La un transport executat de SNCFR pe o distanta de 100 km cu o garnitura de tren formata din 40 de vagoane, din cele 2.200 de tone transportate se pierd intre 50 si 80 de tone de carbune in atmosfera si pe sol. Complexul Energetic Turceni dispune de patru depozite de carbune la sol, o groapa de cenusa rezultata din arderea carbunelui in termocentrala si peste 15 km de benzi transportoare descoperite, ce constituie puncte poluatoare pentru mediu.

De multi ani, cand se vorbeste de protejarea mediului, conducatorii acestui poluator industrial amintesc numai de scaderea noxelor eliminate in atmosfera de grupurile energetice, adica de poluarea la „gura cosului”, fara sa realizeze ca intreaga activitate a complexului trebuie reconsiderata. Eforturile depuse de cei care desfasoara activitati miniere pentru a executa lucrari pentru impiedicarea poluarii mediului inconjurator nu sunt suficiente. De la infiintarea Complexului Energetic Turceni pana in prezent, nici o cariera de carbune din Bazinul Carbonifer Jilt nu a primit fonduri financiare importante care sa fie destinate protectiei mediului in zona depozitelor de carbune existente.

In anul 2006, minierii au plantat puieti de salcam in jurul acestor depozite pentru a se crea in viitor perdele de protectie (multi s-au uscat), iar la punctele de incarcare s-au construit, tot prin forte proprii, paravane de protectie. In anul 2007, Complexul Energetic Turceni si-a amintit de situatia existenta in sectorul minier si a repartizat 70.000 de lei pentru a prelungi ecranul protector la punctul de incarcare Jilt Nord. Aceasta suma este singura repartizata pentru lucrari de protectie a atmosferei, in ultimii doi ani, catre sectorul minier. In 2006 si 2007, s-au repartizat pentru amenajarea si redarea catre agricultura a unor terenuri de peste 160 de hectare si pentru impadurirea a 34,7 ha suma de 15 miliarde de lei vechi. Aceste sume dirijate catre sectorul minier pentru executarea unor lucrari de ecologizare, de amenajare a unor terenuri pentru a fi redate agriculturii, dar in mod special pentru protectia mediului inconjurator se dovedesc insuficiente, iar urmarile nu sunt in concordanta cu normele europene pentru mediu.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gazeta de Sud

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri