Gazeta de Sud: Hectare inghitite de ape

Malul drept al Jiului, neacoperit inca de diguri, da iar emotii oamenilor, ca de fiecare data cand ploile nu mai contenesc. Locuitorii din Racarii de Jos stau cu frica in san, nu pentru casele care se afla la adapost, ci pentru hectarele inghitite deja de apele raului iesit din matca.

Lucrurile ar fi stat altfel si natura n-ar mai fi fost privita ca un dusman daca ar fi existat diguri de protectie peste tot. La Podari, spre exemplu, acestea au fost ridicate prin anii ’72-’75, dupa ce inundatii de proportii au amenintat atunci localitatea. Acum, oamenii isi vad nestingheriti de treburi, chiar daca avertizarile hidrologice arata depasiri de cote.

Asa s-a intamplat si in Racarii de Jos, unde in alerta era ieri doar echipa coordonata de directorul Sistemelor de Gospodarire a Apelor Dolj (SGAD). De pe podul ridicat peste Jiu se vedeau sute de hectare inundate. Pogoane de grau, pasuni, paduri, suprafete arate, care se gaseau in apropierea raului au fost inecate in cateva zile de precipitatii. Departe de primele asezari, la o rascruce de drumuri, un dig protector, ridicat cu un an in urma, parea ca asteapta sa-i vina randul pentru a-si prelua indatoririle.

Un camion si un excavator erau trase la marginea asfaltului, dupa ce fusesera aduse acolo cu o zi inainte. Cativa oameni de ordine discutau cu ingineri ai SGAD posibilitatea indepartata a unor inundatii serioase, care sa ameninte culturile si gospodariile.

Casele au prioritate

Experienta i-a invatat sa fie prudenti. Prin decembrie, chiar inainte de Craciun, au avut parte de alta viitura, dar nici o locuinta nu a fost afectata. „Aici, prioritate au avut digurile care apara casele. Dincolo de aceste ziduri de protectie, viata se desfasoara normal. Ca un exemplu, chiar la sfarsitul anului, cand intr-o parte era tavalugul, iar de cealalta parte, in Schitu, viata se desfasura normal, oamenii taiau porcii si-si vedeau linistiti de treburi. Insa malul drept al Jiului a ramas neacoperit de diguri, asa ca, de fiecare data cand ploua mai mult si se umfla apele, suntem in alerta“, spunea ieri Mihai Palasca, directorul SGAD, incercand sa anticipeze firul evenimentelor.

Griji isi faceau hidrologii ieri, dar nu prea mari si mai mult pentru suprafetele cultivate. Afectate erau, la Bralostita, 450 de hectare, dintre care 250 cu grau, restul araturi si inca 150 de hectare cu pasuni si paduri. De asemenea, la Scaiesti, in aval, se aflau sub ape circa 420 de hectare si inca 100 cu zavoaie si fanete, iar la Cotofenii de Jos erau in pericol 100 de hectare.

„Aseara (joi, ora 19.00 – n.r.), varful maxim era 486, in timp ce cota de pericol este 480. Acum a ajuns la 464 si speram sa scada pana la cota de inundatii, de 430. Ne asteptam ca apele sa scada acum aici si sa urce la Podari, apoi vor scadea si acolo si vor creste la Zaval si tot asa pana la Dunare“, a incheiat directorul Sistemelor de Gospodarire a Apelor.

Cod portocaliu pe Jiu

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) emitea joi o avertizare pe raul Jiu si o posibila propagare a viiturilor formate in ultimele zile ale saptamanii de lucru in curs, care sa duca la depasirea cotelor de atentie si de inundatie. Evolutia situatiei hidrologice din ultimul timp a determinat INHGA sa instituie cod portocaliu pe raul Jiu, in sectorul aval, la confluenta Motru – Dunare, in judetul Dolj, tinand cont ca ploile inregistrate au depasit, izolat, 25 de litri pe metru patrat in trei ore si anticipand ca precipitatiile prognozate vor creste semnificativ debitele si nivelurile pe raurile din bazinele hidrografice Jiu, Desnatui si Olt. Conform ultimelor avertizari hidrologice transmise de Directia Apelor Jiu, ieri, la ora 11.00, la statia hidrometrica Racari se inregistrau 464 cm, cota de inundatie fiind 430.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri