Gazeta de Sud: Comisia Europeana se pregateste sa ne urecheze pentru taxa auto

In problema taxei auto, oficialii europeni incep sa-si arate coltii. Pe la jumatatea lunii, ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, anuntase ca in urmatoarea sedinta guvernul va lua in discutie suspendarea taxei auto, dar acest lucru nu s-a intamplat.

Premierul Emil Boc a anuntat, in briefingul ce a urmat dupa sedinta de guvern, ca inca nu s-a luat o hotarare in privinta taxei auto. „Nu am luat astazi nici o decizie. Am primit o informare de la ministrul mediului, care a fost distribuita membrilor cabinetului si la care vom lucra in perioada urmatoare pentru a avea un punct de vedere oficial al guvernului“, a precizat Emil Boc.

Aceste balbe ale guvernului nu raman fara urmari. Conform europarlamentarului Victor Bostinaru, taxa auto va ajunge din nou pe agenda de la Bruxelles la inceputul lunii februarie, ca urmare a noilor reglementari privind aceasta taxa, introduse in luna decembrie a anului trecut. Reamintim, conform Ordonantei de Urgenta nr. 208 din 4 decembrie 2008, emisa de fostul guvern condus de Calin Popescu Tariceanu, se majoreaza de trei ori cuantumul taxei de poluare pentru toate autovehiculele inmatriculate pentru prima data in Romania.

Alba-neagra

„In luna decembrie, intr-un mod incalificabil si fara sa aiba nici o consultare cu Comisia Europeana sau comisarul european pentru taxe, Laszlo Kovacs, Guvernul Romaniei a schimbat complet filosofia, continutul si sumele ce urmeaza sa fie percepute in baza asa-zisei taxe de mediu“, a declarat Victor Bostinaru.

Potrivit europarlamentarului, pentru a se evita un nou conflict intre Romania si Bruxelles, la inceputul lunii februarie vor avea loc discutii intre reprezentanti ai Ministerului Mediului din Romania si Comisia Europeana. Astfel, se va stabili un acord privind dispozitiile si dimensiunea unei taxe de mediu ce va fi aplicata in Romania, in conformitate cu legislatia comunitara in vigoare.

„Aceasta punere in acord este cu atat mai necesara cu cat Comisia de Petitii a Parlamentului European si comisarul Laszlo Kovacs considera ca orice guvern al unei tari membre a Uniunii Europene nu poate incalca atat de fatis prevederile Tratatului de Aderare, precum si celelalte reglementari“, a concluzionat europarlamentarul Victor Bostinaru.

„Se incalca legislatia europeana“

Asa cum era de asteptat, Comisia Europeana s-a pronuntat in privinta triplarii taxei de poluare auto, informand executivul ca ordonanta de urgenta, emisa anul trecut de guvernul Tariceanu, incalca legislatia europeana, fapt ce ne pozitioneaza in ilegalitate. Potrivit declaratiilor sefului Departamentului pentru Afaceri Europene, Vasile Puscas, „Comisia Europeana a constatat ca ordonanta de urgenta incalca legislatia europeana si, ca atare, noi trebuie sa intram in legalitate“.

O posibila solutie, de care nu s-a tinut cont pana acum, dar care este luata in calcul in acest moment, se refera la reducerea ca valoare a taxei in momentul inmatricularii autovehiculului si includerea acesteia ulterior in impozitul platit anual de proprietar, la un nivel calculat in raport cu gradul de poluare, dupa modelul european. Puscas a declarat ca, in prezent, aceasta varianta este dezbatuta de guvern, urmand ca dupa consultarile dintre premierul Emil Boc si ministrii mediului, finantelor si transporturilor sa se realizeze modificarea regimului de taxare auto. Acest lucru nu s-a intamplat inca si, probabil, aceasta ne va costa…

Avertizati inca de pe 22 decembrie

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene pentru domeniul taxelor, Maria Assimakopoulou, a declarat ca executivul UE a adresat autoritatilor romane, pe 22 decembrie 2008, o scrisoare in care se arata ca noua reglementare referitoare la taxa auto nu se conformeaza legislatiei UE.
„Comisia Europeana si autoritatile de la Bucuresti au fost permanent in legatura in ceea ce priveste noua legislatie romaneasca referitoare la taxa auto. Aceste discutii sunt informale si confidentiale. Noi incercam sa ajutam autoritatile romane sa inteleaga diferitele elemente de compatibilitate ale legislatiei comunitare ce trebuie avute in vedere in cazul oricarei reglementari nationale care se introduce in domeniul taxarii auto“, a declarat Assimakopoulou.

Aceasta a adaugat ca in scrisoarea executivului UE catre Bucuresti se arata ca, potrivit unei analize facute pe baza informatiilor prezentate de partea romana, noile masuri adoptate de Bucuresti in legatura cu taxa auto nu se conformeaza legislatiei UE.
„In cadrul acestui proces, pot confirma faptul ca pe 22 decembrie CE a remis o scrisoare autoritatilor romane. In aceasta se arata ca informatiile puse la dispozitia noastra sunt incomplete pentru a face o analiza finala a noii legislatii. Cu toate acestea, prima analiza, bazata pe informatiile puse la dispozitie, arata ca noile masuri nu se conformeaza legislatiei UE“, a precizat Assimakopoulou.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri