Gazeta de Sud: Barja scufundata in Dunare

O barja sub pavilion bulgar, ce transporta 1.100 de tone de minereu de fier, s-a scufundat ieri in Dunare. Incidentul a avut loc in dreptul localitatii Dubova, judetul Mehedinti.

Potrivit autoritatilor, care au ajuns imediat dupa anuntarea evenimentului, se pare ca barja a parasit convoiul format din sase nave, capitanul echipajului bulgaresc nemaiputand sa redreseze directia. Ea a lovit stancile de la intrarea in zona Cazanelor Superioare, care i-au produs o gaura foarte mare ce a dus la scufundarea barjei. Incarcatura de minereu a ajuns in apa.

Incidentul a fost observat de un echipaj al Politiei de Frontiera, care a anuntat ce s-a intamplat. La fata locului au ajuns in scurt timp mai multe echipaje ale Politiei de Frontiera, Capitaniei Portului Drobeta Turnu Severin si ale celei din Portul Orsova, dar si reprezentanti ai Garzii de Mediu. „Un echipaj al Politiei de Frontiera aflat in zona a observat problema inca din momentul in care capitanul incerca sa redreseze directia de mers, insa nu a putut face nimic, decat sa anunte despre ceea ce urma sa se intample. Din cate am inteles, avaria barjei este foarte mare. Scufundarea nu ar fi putut fi evitata. In continuare, echipajele noastre sunt la dispozitia reprezentantilor Capitaniei din Mehedinti", a declarat Valeriu Pera, purtatorul de cuvant al IJPF Mehedinti.

Barja va fi scoasa la suprafata cel mai probabil intr-o luna, astfel de operatiuni fiind foarte dificile. „S-a rasturnat imediat. Minereul de fier s-a pierdut in apele Dunarii. Ancheta a fost inceputa de capitanul Portului Orsova si apoi vom vedea cum organizam dezesuarea si scoaterea barjei de acolo. Nu exista victime", a declarat Mihai Ghiba, de la Capitania Drobeta Turnu Severin.

Zona respectiva se numeste si Minerva, pentru ca, in urma cu mai multi ani, acolo a avut loc un incident grav in care a fost implicata o nava numita Minerva. Aceasta este destul de periculoasa, anul trecut avand loc aici doua evenimente, insa fara urmari grave. Cei patru marinari de pe impingatorul bulgaresc au ramas in larg, evenimentul producandu-se spre malul romanesc al Dunarii. In continuare, autoritatile competente cerceteaza zona si supravegheaza ca apa fluviului sa nu fie poluata.
 

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri