In Craiova, spatiile verzi dispar unul cate unul sub rotile excavatoarelor. O zona verde de pe bulevardul Nicolae Titulescu, din vecinatatea Scolii nr. 12 „Decebal“, in suprafata de cateva sute de metri patrati, a fost rasa peste noapte.
Cazul este copie la indigo a celui de pe strada Doljului, prezentat in urma cu cateva zile: terenul a fost imprejmuit din peretele blocului pana in trotuar, iar vegetatia a fost desfiintata, in baza unei autorizatii de construire emise de Primaria Craiova. Cu alte cuvinte, defrisarea s-a petrecut si de aceasta data cu „acte in regula“, in ciuda faptului ca in subteran sunt amplasate mai multe retele de utilitati, care, in alte cazuri, constituie pentru municipalitate un pretext suficient de solid pentru a refuza autorizarea. In locul spatiului verde va aparea o constructie pe patru niveluri, cu destinatie de magazine, cofetarie, birouri. Locuitorii din blocurile invecinate au ramas stupefiati.
„Vad ca au inceput sa sape la doi metri de bloc. N-or mai fi avut loc de birouri decat aici, pe spatiul verde? Ce-or sa faca locatarii de la etajele inferioare de la blocul I1?“, se intreaba Mihai L. „(…) Pana in primavara acestui an exista un spatiu verde cu trandafiri si pomi de care se ingrijeau cativa locatari (ai blocului I1 – n.r.). In urma cu trei saptamani, acest spatiu a fost imprejmuit si intr-o dimineata a si aparut o echipa (cu utilaje cu tot), care a demarat lucrarile de excavatie in vederea inceperii constructiei (…)“, ne-a scris un locatar al blocului I1, care se intreaba ce se va intampla cu instalatiile de utilitati din subteran si daca se respecta normativele in domeniul constructiilor.
Reprezentantii Primariei Craiova ridica iarasi neputinciosi din umeri, motivand ca planurile urbanistice au fost avizate cu ani in urma si ca beneficiarul a obtinut toate avizele de la furnizorii de utilitati.
„Pentru constructia de pe bulevardul Nicolae Titulescu, nr. 66A, s-a emis autorizatia nr. 231 din 5 martie 2009, la solicitarea Primaserv SRL. La dosar exista toate avizele necesare, iar prin autorizatie i s-a impus solicitantului sa asigure locuri de parcare pentru functiunea propusa. Planul urbanistic a fost aprobat in 2007“, a spus Carmen Licu, purtatoarea de cuvant a Primariei Craiova.
Numai ca, in teren, lucrurile par sa stea altfel: santierul nu are fisa de identificare, potrivit legii, iar loc de parcare nu se zareste. Sesizati de GdS, inspectorii municipali au afirmat ca astazi vor verifica in teren daca sunt respectate normativele in domeniu si reglementarile impuse prin autorizatia de construire.