Gazele de eșapament contribuie semnificativ la apariția astmului infantil

Un nou studiu arată că poluarea provenită de la mașini este responsabilă pentru 4 milioane de cazuri noi de astm infantil în fiecare an.

Astmul este una dintre cele mai comune afecțiuni cronice care afectează copiii din întreaga lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Aproximativ 235 de milioane de oameni sunt afectați la nivel global, iar copiii sunt în special vulnerabili.

Astma are multe cauze, inclusiv de natură genetică sau alergii. Însă poluarea aerului, în special de la trafic, este un factor-cheie în dezvoltarea astmului. Gazele de eșapament, în special particulele de dioxid de azot, sunt responsabile pentru aproximativ 4 milioane de cazuri noi de astm infantil la nivel global în fiecare an, conform unui nou studiu publicat în Lancet Planetary Health.

Cercetătorii au utilizat date înregistrate între 2010 și 2015 pentru a examina concentrațiile de dioxid de azot provenite de la trafic în 194 de țări și 125 de orașe, asociindu-le apoi cu cazurile de astm infantil din aceste zone. Majoritatea cazurilor noi, sau 64%, au apărut în zone urbane.

Poluarea aerului duce la scăderea performanței la școală și la creșterea infracțiunilor

„Amploarea consecințelor asupra sănătății publice pe care am identificat-o sugerează cu tărie că este nevoie de măsuri din partea guvernelor naționale și locale. Vestea bună este că există multe măsuri care pot fi luate pentru a reduce dioxidul de azot și poluarea cauzată de trafic, iar aceste măsuri au și alte beneficii sociale importante. Deoarece majoritatea impacturilor identificate au avut loc în orașe, iar o mare parte din dioxidul de azot din orașe provine de la poluarea cauzată de trafic, reducerea emisiilor de la vehicule ar fi un pas important înainte.”, a explicat Susan Anenberg, autoare a studiului.

Anenberg a declarat că legislatorii ar trebui să promoveze vehiculele electrice, să îmbunătățească transportul în comun și să extindă infrastructura pentru biciclete.

„Fiecare an de amânare a tranziției departe de dependența noastră de combustibili fosili înseamnă compromiterea bunăstării a milioane de copii… pe termen scurt din cauza poluării aerului și pe termen lung din cauza schimbărilor climatice.”, a declarat Pattanun Achakulwisut, autor principal al studiului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri