Gaura de ozon e de marimea Americii de Nord

Gaura de ozon de deasupra Antarcticii s-a marit si anul acesta, ajungand de marimea Americii de Nord, potrivit imaginilor transmise prin satelit, informeaza the Guardian.

Oamenii de stiinta americani de la Administratia Nationala a Oceanelor si a Atmosferei (NOAA) au declarat ca anul acesta gaura de ozon a atins maximul in data de 12 septembrie, cand masura 27 de milioane de kilometri patrati. Aceasta suprafata record este mai mare decat cea din 2007 dar ramane sub nivelul recordul absolut de aproape 30 de milioane de kilometri patrati atins in 2006.

Potrivit analizelor NOAA, cresterea in marime a gaurii de ozon se datoreaza temperaturilor din stratosfera, mai joase decat de obicei. "Vremea este cel mai important factor in fluctuatia marimii gaurii de ozon de la an la an", a declarat Bryam Johnson, om de stiinta la Laboratorul de Cercetare Sistematica a Pamantului din cadrul NOAA.

Principala cauza a producerii gaurii de ozon sunt compusii clorofluorocarboni (CFC) produsi de om, care emit in atmosfera clorina si bromina, responsabile de distrugerea ozonului. Protocolul de la Montreal din 1987 a interzis la nivel global emisiile de CFC.

Acestor compusi chimici insa le trebuie ani pentru a ajunge in stratosfera si a migra spre poli, unde pot ramane intre 40 si 100 de ani, ceea ce explica de ce nivelurile nu au scazut decat imperceptibil incepand cu anii 2000.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri