Bill și Melinda Gates: Toaletele viitorului ar putea salva mediul înconjurător și milioane de vieți

Bill și Melinda Gates au atras atenția, printr-o scrisoare publică, de necesitatea inventării unor toalete de nouă generație care să se plieze pe nevoile țărilor sărace sau în curs de dezvoltare. Acestea ar proteja mediul, unde ajung dejecțiile, de cele mai multe ori, dar și milioane de vieți.

„Acum 25 de ani, am citit un articol care spunea că sute de mii de copii din țările sărace mor de diaree. Credem într-o lume unde inovația e pentru toți, unde niciun copil nu moare de o boală care poate fi prevenită”, au transmis cei doi.

În scrisoarea de anul acesta, intitulată „Things We Didn’t See Coming” (n.r. „Lucruri la care nu ne-am fi așteptat”), cei doi trec în revistă lucrurile care i-au surprins în cele peste două decade de activități în cadrul fundației care le poartă numele.

Un subiect pe care l-au atins soții a fost nevoia de toalete în țările sărace sau în curs de dezvoltare. Peste 2 miliarde de persoane de pe glob nu au acces la o toaletă decentă, a amintit Bill Gates în scrisoarea anuală din 2019. Dejecţiile acestora ajung de cele mai multe ori în mediu, netratate, şi contribuie la decesul a aproape 800 de copii în fiecare zi.

În scrisoare se mai arată că exportarea soluţiilor sanitare din lumea bogată nu reprezintă o soluţie în acest caz deoarece implică sisteme de canalizare a căror construcţie este prea costisitoare şi necesită o cantitate mare de apă.

„În urmă cu aproape opt ani, împreună cu Melinda, am provocat inginerii şi oamenii de ştiinţă din toată lumea să reinventeze toaleta”, a declarat Bill Gates în scrisoare. „Anul trecut am organizat un târg al toaletelor, la Beijing”, a mai spus fondatorul companiei Microsoft.

În opinia sa, la prima vedere, toaletele de noua generaţie nu sunt foarte diferite de cele tradiţionale şi nu par desprinse dintr-un roman ştiinţifico-fantastic, ci ingeniozitatea nu se află la vedere. Spre deosebire de sistemele utilizate în prezent, toaletele viitorului sunt autonome.

În esenţă, ele sunt mici uzine, capabile să neutralizeze agenţii patogeni şi să trateze dejecţiile. Multe dintre ele pot chiar să transforme fecalele umane şi urina în subproduse utile, cum ar fi îngrăşăminte utilizate în agricultură şi în apă pentru spălarea mâinilor.

Melinda Gates a subliniat la rândul său că toaletele viitorului îmbunătăţesc vieţile oamenilor, în special în cazul femeilor şi al fetelor.

luxuriante.ro

„Împreună cu Bill am întâlnit femei cu afecţiuni renale cauzate de retenţia urinei în timpul nopţii pentru evitarea drumurilor riscante la infrastructurile publice periculoase. Am întâlnit altele al căror singur loc pentru defecare este în câmp deschis, astfel încât îşi restricţionează aportul de alimente pe tot parcursul zilei şi aşteaptă să se lase întunericul pentru a se uşura într-o intimitate relativă”, a declarat ea.

Una din zece fete din Africa Subsahariană şi una din patru fete din India nu se duc la şcoală în perioada menstruaţiei, de cele mai multe ori deoarece instituţiile de învăţământ nu sunt dotate cu spaţii în care îşi pot schimba sau arunca produsele pentru igienă menstruală, a precizat Melinda Gates.

„Dacă semănaţi întrucâtva cu mine, cred că toaletele nu se numără printre subiectele favorite de conversaţie. Însă, dacă vă pasă şi vreţi ca fetele să meargă la şcoală, participarea economică a femeilor să se extindă, iar acestea să fie protejate de violenţă, atunci trebuie să fim dispuşi să vorbim despre toalete”, a spus cofondatoarea Fundaţiei Bill & Melinda Gates.

 Inovații pentru a combate schimbările climatice

În legătură cu schimbările climatice, Bill Gates a spus că oamenii trebuie să înțeleagă mai bine sursele gazelor cu efect de seră, subliniind că agricultura este responsabilă pentru 24% dintre acestea, în timp ce electricitatea reprezintă o pătrime din acestea, iar procesul de fabricație a lucrurilor – 21%.

„În mare, dacă vrem să rezolvăm schimbările climatice, trebuie să ajungem cât mai aproape de zero emisii în toate domeniile – agricultură, electricitate, fabricare, transport și construcții. Eu numesc aceste cinci zone cele mai mari provocări în ceea ce privește schimbările climatice”, a mai spus el.

Acesta a mai transmis că nu este realist să visăm să nu mai folosim fertilizatori sau să renunțăm la mersul cu avionul. De exemplu, spune el, în multe țări cu venituri mici și medii, creșterea animalelor este principala sursă de venit și de nutrienți.

„O parte a soluției este investirea în inovație în toate cele cinci sectoarele, astfel încât putem face lucrurile astea fără să distrugem climatul. Avem nevoie de invenții în toate”, a mai spus el.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri