Studiu: Gardurile vii absorb mai eficient poluarea spre deosebire de copaci

Gardurile vii absorb mai eficient poluarea urbană decât copacii. Concluzia a fost exprimată într-un studiu, publicat în jurnalul științific Atmospheric Environment.

 

gardurile vii
foto: wikimedia commons

Specialiștii spun că, în cazul străzilor înguste cu clădiri înalte de o parte și de alta a străzii, sunt mai eficiente gardurile vii. Potrivit acestora, copacii nu sunt la fel de potriviți pentru că rețin gazele toxice la nivelul străzii. În schimb, ei sugerează că gardurile vii trebuie să fie plantate pe marginea trotuarelor, pentru a fi mai aproape de nivelul la care se află țevile de eșapament ale mașinilor. Astfel, gardurile vii pot absorbi particulele toxice înainte de a se dispersa în aer.

Totuși, autorii studiului nu sunt împotriva plantării copacilor. Dimpotrivă, ei susțin că în orașe ar trebui să fie plantați cu atât mai mulți copaci cu cât populațiile urbane cresc pe tot globul.

Coordonatorul studiului, Prashant Kumar, a declarat pentru BBC:

„Emisiile provenite de la mașini încep să se dilueze foarte repede – odată ce te îndepărtezi de stradă –, astfel încât, orice gard viu acționează ca o barieră care încetinește fluxul de aer și captează poluanții”

Potrivit studiului, copacii joacă un rol vital în lupta împotriva poluării urbane. Totuși, în situațiile în care străzile intens circulate au clădiri foarte înalte pe ambele părți ale străzii, vegetația cu înălțime mai mică decât copacii este mai eficientă.

De asemenea, spre deosebire acoperișurile verzi (alt model de infrastructură urbană verde, prin care se încercă reducerea poluării în marele orașe), cercetătorii spun că tot gardurile vii sunt mai eficiente.

„Există un număr redus de studii în care este cercetat cum s-a îmbunătățit calitatea aerului datorită acoperișurilor și pereților verzi. Prin folosirea pereților verzi, s-a raportat o reducere cu până la 95% a poluării. În cazul acoperișurilor verzi, rata a fost între 2% și 52%.  Cu toate acestea, abilitatea lor de a elimina gazele poluante a fost mai mică în comparație cu rezultatele înregistrate în cazul arborilor și a barierelor de vegetație”, se arată în raport.

Totuși, autorii studiului spun că nu există o regulă general valabilă pentru că eficiența infrastructurii verzi depinde foarte mult de condițiile locale.

Prashant Kumar, împreună cu colegii săi, caută în prezent cele mai eficiente specii de plante care să compună gardurile vii. Ei spun că, în principal, cele mai potrivite plante sunt cele cu frunze mari.  

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri