Romania intentioneaza sa construiasca la Saligny, langa Cernavoda, un depozit pentru deseurile slab si mediu radioactive, provenite de la unitatile nucleare din tara noastra. Desi initiat in 1992, proiectul urmeaza sa obtina autorizatia finala din partea CNCAN abia anul viitor. “Termenul 1992-2015 (data la care ar trebui gata depozitul – n.r.) este lung, dar trebuie sa tinem cont ca pana acum cativa ani nu a existat o autoritate care sa gestioneze aceste probleme”, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Gheorghe Ionita, presedintele ANDRAD.
Agentia Nationala pentru Deseuri Radioactive (ANDRAD) detine in prezent o autorizare partiala pentru desfasurarea studiilor privind amplasarea depozitului la Saligny (jud. Constanta) si, conform reprezentantilor institutiei, in paralel cu desfasurarea evaluarilor, se merge pe ideea dialogului cu comunitatea locala. “Localitatea Saligny a fost dezavantajata pentru ca, desi Centrala Nucleara de la Cernavoda este construita si pe teritoriul lor, ei n-au beneficiat pana acum de protectie sociala. Incercam sa convingem comunitatea locala ca nu se expune unui pericol in plus si ne gandim, totodata, la posibilitatea de a oferi stimulente sociale”, a declarat ieri Gheorghe Ionita, presedintele ANDRAD.
Reprezentatii Agentiei au explicat, totodata, ca tehnicile pentru constructia depozitului de suprafata la Saligny sunt multistratificate, dupa modelul folosit in Franta, Cehia si Spania. In tara noastra exista un singur depozit pentru materiale radioactive, la Baita (jud. Bihor), functional din 1985, unde sunt pastrate deseurile industriale. Pentru modernizarea acestuia si proiectarea celui de la Saligny tara noastra a obtinut fonduri PHARE nerambursabile de 3,8 milioane de euro. Pentru deseurile cu radioactivitate mare nu exista un depozit permanent. Resturile periculoase de la Cernavoda sunt pastrate in depozite intermediare, ce au o durata de viata de 50 pana la 100 de ani. Romania planuieste construirea pana in 2050 a unui depozit geologic pentru deseuri puternic radioactive.