Peste 20 de case de vacanta ale timisorenilor, construite ilegal, fara autorizatie, pe malul lacului Surduc, vor trebui daramate sau mutate pe alte terenuri pentru a fi salvate de la acoperirea definitiva cu apa. Aflate aproape de luciul de apa, cu pontoane la capatul gradinii, aceste case se afla in perimetrul inundabil, iar cresterea debitului de apa le poate transforma in adevarate locuinte pentru… scafandri. Directorul Directiei Apelor Banat, Titus Bojin, a anuntat ca exista un proiect de extindere a lacului care va duce la ridicarea nivelului apei cu sase metri. „Daca Ministerul Mediului aproba a doua etapa a proiectului, debitul lacului Surduc se va mari de la 25 milioane de metri cubi de apa, cat are acum, la 50 milioane de metri cubi”, a precizat Titu Bojin.
El spune ca ideea exista de ani buni, insa datorita inundatiilor din ultimii ani din toata tara, banii au fost redirectionati. „S-au cheltuit 1.000 miliarde de lei vechi in prima etapa si ar fi pacat ca pentru 100-150 de miliarde, cat costa marirea debitului, sa se renunte la idee. Avem promisiuni ferme de la Ministerul Mediului ca in aprilie vor fi aprobate fondurile necesare”, a mai spus Bojin. In aceste conditii, el i-a avertizat pe proprietarii caselor de pe malul lacului sa-si darame singuri imobilele pentru a mai salva din materialele de constructii. „O sa incercam sa ii convingem sa le demoleze si sa le mute pe alte terenuri ca sa mai salveze din materialele de constructie”…
Potrivit primarului comunei Fardea, Petru Vasiloni Paun, pe al carei teritoriu se afla lacul, dintre cele aproximativ 400 de case aflate in preajma Surducului, 95% au autorizatie de constructie. „Majoritatea caselor fara autorizatie se afla in zona inundabila, e vorba de aproximativ 20 de constructii”, a spus edilul. Lacul Surduc se afla la 90 km de Timisoara si 30 km de Lugoj, pe teritoriul administrativ al comunei Fardea. Acumularea Surduc este utilizata pentru alimentarea cu apa potabila si industriala, pentru irigatii, piscicultura si obtinerea de energie electrica, dar si pentru atenuarea viiturilor si agrement. Este singura sursa de apa de unde poate fi suplimentat debitul raului Bega, singura sursa de apa potabila a timisorenilor. Lacul a fost construit intre anii 1972 -1975.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul