Doar aproximativ 250 de grame de deseuri electrice si electronice pe cap de locuitor au fost adunate anul acesta de catre asociatiile de profil. Cifra este departe de tinta asumata de autoritati, dar Romania nu risca penalitati sau declansarea procedurii de infringement, ne-a asigurat ministrul mediului, Attila Korodi. Totusi, pentru a-i constientiza pe romani in privinta importantei colectarii si reciclarii echipamentelor electrice, autoritatile vor declansa peste zece zile o noua editie a campaniei Marea Debarasare.
Romania nu are nici o sansa sa atinga tinta de colectare de 4 kg/cap de locuitor de deseuri electrice, electronice si electrotehnice (DEEE) stabilita pentru acest an. Potrivit Directivei Europene 96/2002, pana la sfarsitul lui 2008, in tara noastra trebuie sa fie stranse peste 80.000 tone de astfel de deseuri. Calin Istratoiu, director in Directia de Reciclarea Materialelor din cadrul Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), a declarat ieri ca pana in prezent au fost adunate de la populatie circa 5.000 de tone. „Pana la sfarsitul anului este posibil sa ajungem la 7.000 de tone”, a spus Istratoiu, in cadrul unei dezbateri organizate de Green Report. Ministrul mediului a anuntat ieri ca va relua, din 4 octombrie, campania Marea Debarasare, iar de data aceasta nu se va mai adresa doar mediului urban. „Vor fi doua proiecte-pilot in mediul rural, in judetele Arges si Covasna, pentru a vedea reactia populatiei si a autoritatilor locale privind aceasta campanie”, a declarat Attila Korodi. Totodata, acesta a precizat ca „debarasarea din 4 octombrie va fi continuata timp de un an si vor exista si alte actiuni de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, care se vor derula in fiecare zi de sambata din luna”. In trecut, prin cele doua campanii coordonate de minister, s-au adunat peste 1.200 de tone de DEEE.
Mentalitatea, piedica principala
Autoritatile au declarat ca principala piedica in atingerea scopurilor acestei campanii este mentalitatea romanilor, care prefera sa pastreze echipamentele vechi, chiar daca nu mai sunt functionale. „Sunt cetateni care prefera sa pastreze echipamente vechi, al caror loc ar fi mai indicat intr-un muzeu tehnic”, a declarat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. Totodata acesta a atras atentia si asupra celor care ataca munca de colectare, adunand pe cont propriu deseurile scoase in strada de populatie. „La prima campanie Marea Debarasare, jumatate din obiectele abandonate de cetateni au ajuns pe mana unor comercianti”, a spus Chiliman. Pe de alta parte, asociatiile din domeniu arata cu degetul spre putinele puncte de colectare organizate de autoritatile locale. „Infrastructura de colectare la nivel local este foarte redusa. Nu avem finantele si experienta necesare pentru ele. De aceea, in paralel cu deschiderea punctelor de colectare, am desfasurat si campanii de buyback, astfel incat populatia sa poata beneficia de reduceri la achizitionarea unui produs nou, ducand la sediul retailerilor un echipament vechi”, a declarat Andrei Orban, presedintele unei asociatii de colectare a DEEE.