Surse din randul expertilor participanti la lucrarile Conventiei ESPOO, care se desfasoara la Palatul Parlamentului, ne-au declarat ca ucrainenii, prin ministrul lor de la Mediu, au invocat art. 9 din Conventie, care prevedea ca proiectul de decizie sa fie transmis partilor cu doua luni inainte. Cu toate ca acest lucru s-a intamplat. Scopul vecinilor nostri era sa blocheze discutiile pe implementarea Conventiei Espoo, inclusiv in ceea ce priveste Bistroe. „Au marsat pe lipsa de reactie a Secretariatului Conventiei. Nu le-a iesit. Prin regulament este permis ca orice proiect de decizie sa poata fi amendat cu 24 de ore inainte. Secretariatul a fost vigilent si astfel tentativa le-a fost deturnata”, ne-au declarat sursele. Intrebat de „Gardianul” despre acest incident, Silviu Stoica, secretar de stat la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, a comentat astfel: „Intr-adevar delegatia ucraineana a invocat acel articol, dar aspectele procedurale s-au clarificat”. Paul Cononov, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii – Tulcea, spera ca Ucraina sa aplice intru-totul deciziile luate, in spiritul Conventiei: „Referitor la Canalul Bistroe am speranta ca ucrainenii sa nu inceapa etapa a doua a lucrarilor de la Canalul de Navigatie de Mare Adancime Dunare-Marea Neagra, de pe teritoriul lor. Cautam un consens de mai multi ani si am credinta ca la finalizarea lucrarilor sa se opreasca investitiile la canal”. Pana si omologul sau ucrainean s-a opus Kievului, implicandu-se activ in stoparea proiectului. Din pacate, omologul ucrainean al guvernatorului nostru nu a fost prezent la lucrari. „In urma raportului comisiei de ancheta constituite in baza aceleiasi Conventii, concluzionam ca realizarea acestui canal si desfasurarea navigatiei in aceasta zona au un impact de mediu transfrontalier greu de anticipat asupra Deltei, fie ca e pe teritoriul nostru sau al lor”, a mai declarat guvernatorul Cononov.
Proiectul de decizie critica dur Kievul
Proiectul de decizie contestat de ucraineni pe motive procedurale a fost elaborat in baza raportului Comitetului de Implementare a Conventiei ESPOO, intocmit dupa reuniunea acestuia din perioada 26-28 iunie 2007 si adoptat la Geneva la 17 ianuarie 2008. Textul raportului prevede ca Ucraina nu a furnizat documentatia completa a proiectului privind lucrarile la Canalul Bistroe, precum si ca nu a oferit Romaniei posibilitatea de a formula comentarii. Conform Raportului, Comitetul de Implementare cere Guvernului Ucrainei suspendarea deciziei finale adoptata la Kiev la 28 decembrie 2007 privind constructia Canalului Bistroe „si sa nu implementeze faza a doua a proiectului inainte de respectarea integrala a prevederilor aplicabile proiectului, tinand seama de constatarile Comitetului de Implementare”. Conventia ESPOO privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontiera este o intelegere internationala la care Romania si Ucraina sunt parti.
Ultima ora: Ucraina a anuntat ca va respecta totusi recomandarile Conventiei ESPOO
Aspru criticata in timpul lucrarilor Conventiei ESPOO desfasurate ieri si alaltaieri, la Palatul Parlamentului, Ucraina a batut in retragere, aseara in timpul declaratiilor ministeriale. „Ucraina e pregatita sa reconsidere proiectul rutei de navigatie Dunare-Marea Neagra si sa nu inceapa faza a doua a lucrarilor. Suntem gata sa parcurgem pasii necesari in conformitate cu standardele Conventiei ESPOO”, a citat Iyrina Makarenko, consilier la Guvernul Ucrainei, dintr-o scrisoare trimisa ieri de la Kiev de Hryhoiy Nemyrya, ministru secretar de stat si sef al Departamentului pentru Implementarea Conventiei ESPOO. „Daca ne gandim la ce s-a intamplat anul trecut putem considera ca e o victorie”, ne-a declarat ministrului mediului Attila Korodi.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul