Gardianul: Genomul ornitorincului ar putea explica evolutia animalelor

Descoperirea genomului caracteristic ornitorincului va putea duce la intelegerea mecanismului evolutiei omului si animalelor, se arata intr-un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Oxford. „Genomul ornitorincului este extrem de important deoarece reprezinta veriga lipsa in intelegerea noastra despre cum noi, oamenii si alte mamifere, am evoluat la inceput. Acesta este biletul nostru de intoarcere in timp, la perioada in care toate maiferele depuneau oua, dar isi hraneau puii cu lapte”, a explicat Chris Ponting, cercetator la Universitatea Oxford, unul dintre autorii studiului. Potrivit cercetarii, criteriul depunerii de oua reprezinta un amalgam de gene corespunzatoare pasarilor, reptilelor si mamiferelor. Provenit din estul Australiei si Tazmania, ornitorincul semi-acvatic se pare ca s-a desprins dintr-un stramos inrudit cu oamenii, in urma cu aproximativ 170 de milioane de ani. „Comparand genomul ornitorincului cu genomul altor mamifere, vom putea studia genele care s-au conservat pe durata evolutiei”, a declarat Richard Wilson, cercetator la Universitatea Washington si autor al studiului.

Creatura este atat de ciudata in cat, atunci cand primele exemplare au fost aduse in Europa, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, biologii au crezut ca au de-a face cu o farsa de taxidermie, o compozitie formata din corpul unui viezure si botul unei rate gigantice. Particularitatea acestui amestec de corpuri este clar reflectata in ADN-ul animalului, sustin cercetatorii. Ornitorincul este clasificat drept mamifer pentru ca produce lapte si este acoperit de o blana fina. Cu toare acestea, el prezinta si caracteristicile unei reptile: femela depune oua, iar masculul poate apara de agresori cu spinii otravitori de pe picioarele posterioare . Proprietatile caracteristice pasarilor continute de numele sau latin, Ornithorhynchus anatinus, includ picioarele cu membrana interdigitala, un cioc plat asemanator cu al ratelor, si secventele genetice care determina sexul. Astfel, daca oamenii au doi cromozomi pentru determinarea sexului, potrivit studiului, ornitorincii au zece. „Este un amestec mai mare decat ne-am fi imaginat”, a comentat Ewan Birney, care a condus analiza genomului la Institutul European Bioinformatic din cadrul Universitatii Cambridge.

De asemenea, animalul poseda o caracteristica specifica monotremelor, receptorii electrici. Cu ochii, urechile si narile inchise, ornitorincul se poate baza pe receptorii electrosenzitivi ascunsi in cioc cu ajutorul carora descopera prada sub apa, detectand campurile electrice generate de contractia musculara a acesteia. In captivitate, ornitorincul traieste pana la 17 ani. In libertate, se hraneste cu viermi, larve si creveti. Masculii ating 50 centimetri in lungime si cantaresc aproximativ doua kilograme, femelele fiind cu 20% mai mici si mai usoare.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri