Inundatiile au facut prapad in mai multe judete ale Transilvaniei, dupa ruperi de nori, insotite de vånt puternic si chiar de grindina.
Comuna Caseiu si comuna Chiuiseti, in care s-a nascut Pintea Vitezul, a fost lovita de un potop care s-a abatut asupra zonei in noaptea de luni spre marti. O rupere de nori a transformat Valea Salatruc
intr-o vale a prapadului. Peisajul e unul apocaliptic: tone de lemne, poduri rupte, bucati de ziduri, masini rasturnate, animale moarte si mobilier zdrobit de puterea torentului. Batranii din zona povestesc ca nu s-au asteptat la asa ceva pentru ca de cand se stiu in zona nu au mai fost inundatii mari. In satul Coplean, in curtea unei gospodarii afectate de viitura, un batran privea dis-de-dimineata la cer sa vada daca norii vor mai zabovi asupra zonei. E badea Teodor Bolodor.
„Implinesc peste cateva zile 80 de ani si va marturisesc ca de cand ma stiu nu a mai fost apa atat de mare ca azi-noapte. S-a umflat dintr-odata valea si a tot crescut pana in dreptul caii ferate care duce la Baia Mare. Apoi am vazut ca nu mai incape pe sub pod iese pe camp. A ras tot. Anexe din gospodarii, gradinile oamenilor, poduri, a luat animale. La mine a intrat si mi-a distrus bucataria si gradina”, a marturisit octogenarul.
Primarul din Caseiu, Silviu Boldor, a spus ca in comuna sa au fost afectate de apa 125 de case si cateva sute de hectare de teren.
El a mai precizat ca apa a mai luat aproape 700 de animale si pasari, 10 stupi, 2 autoturisme, 3 scutere, 10 centrale termice si a afectat 50 de fantani. Primarul din Chiuesti, Gavril Mihut, a spus ca aici au fost afectate 90 de gospodarii, iar satele Stråmbu, Valea lui Opris, Valea Casielului, Huta, Mogoaja si Chiuiesti au ramas izolate din cauza ca doua poduri au fost rupte de apa.
Potrivit primarului, a fost afectat si drumul national 16 D, care face legatura intre Caseiu si Targu Lapus.
Prefectul a solicitat Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat apa si alimente necesare celor 1.310 persoane afectate de viitura, pentru o perioada de trei zile. Autoritatile sustin ca patru sate au ramas izolate in judetul Cluj si 89 de gospodarii au fost inundate, iar pagubele s-au cifrat la mai multe miliarde de lei vechi.
Furtuna s-a iscat in noaptea de 19 spre 20 mai, in jurul orelor 22,30, si a afectat localitatile Chiuiesti,Valea lui Opris, Magoaja si Valea Casielului, din nordul judetului Cluj.
Copile salvate de reporteri
Doua fetite din localitatea clujeana Caseiu au fost salvate, in toiul noptii, de reporterii unor posturi clujene a televiziunilor nationale. Reporterii, unul de la „Antena 1” Cluj, iar celalalt de la „Prima TV”, povestesc ca au intrat intr-o casa in care au observat ca intrase apa. Imediat insa ce au patruns intr-una dintre incaperi le-au vazut pe fetitele speriate, care asteptau sa vina cineva sa le salveze. Imediat, cele doua au fost scoase afara de reporter. Ulterior, acestia au aflat ca fetitele locuiesc impreuna cu bunica lor, deoarece mama este plecata la munca in strainatate, iar tatal lor a murit.
Andrei Vlad
Grindina a distrus zeci de hectare de culturi
O furtuna naprasnica s-a abatut si asupra judetului Arad, unde zeci de hectare de culturi agricole au fost distruse de grindina, iar mai multe gospodarii au fost afectate. Cerul s-a intunecat, iar oamenii au crezut ca vine sfarsitul lumii. Dintr-odata a inceput o ploaie torentiala insotita de grindina. In numai cateva minute, in satul Adea intreaga localitate arata ca-n miezul iernii. Stratul de grindina depasea 5 centimetri, iar gheata, de dimensiuni mai mari decat boabele de strugure, a distrus totul. Nici in muncipiul Arad situatia nu a fost mai buna. In urma unei ploi torentiale, insotita de grindina, mai multe strazi au fost inundate.
Miron Radu
Gospodarii aprinse de trasnet
Noapte de cosmar a fost si pentru locuitorii si pompierii din Bistrita-Nasaud. O furtuna puternica care s-a abatut asupra judetului au lasat sute de case in bezna, iar trei familii au ramas fara grajdurile de animale. Trei echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta s-au luptat cinci ore cu un incendiu de proportii izbucnit in localitatea Mintiu. Focul a pornit de la un trasnet care a aprins grajdul unei batrane de 79 de ani. Din cauza vantului puternic, flacarile s-au extins cu repreziciune si au cuprins alte doua grajduri situate in apropiere.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul de Transilvania