Gardianul de Transilvania: Front comun: Arhitectii din toata lumea vor sa blocheze proiectul Rosia Montana

Uniunea Internationala a Arhitectilor a adoptat o rezolutie prin care solicita autoritatilor romane oprirea tuturor demersurilor privind autorizarea proiectului minier initiat de compania „Rosia Montana Gold Corporation” in Muntii Apuseni si inscrierea Rosiei Montane pe Lista UNESCO a Patrimoniului Mondial. Rezolutia a fost adoptata cu ocazia celui de-al XXIII-lea Congres al Uniunii Internationale a Arhitectilor, desfasurat in perioada 20 iunie – 6 iulie 2008 la Torino, in Italia.

Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) a fost reprezentat la acest eveniment international de o delegatie formata din 65 de membri. Asociatia profesionala a arhitectilor romani s-a pronuntat in ultimii ani impotriva proiectului „Rosia Montana”.

„Noi, participantii la cel de-al XXIII-lea Congres al Uniunii Internationale a Arhitectilor din Torino, Italia, cerem autoritatilor romane si comunitatii internationale: imediata oprire a tuturor demolarilor si lucrarilor de constructie in situl Rosia Montana, cu exceptia lucrarilor de conservare, pana la adoptarea un
ei noi strategii si a unui regulament urban al zonei. Revizuirea politicilor locale si regionale corespunzator principiilor dezvoltarii durabile, plecand de la o viziune orientata catre viitor si interesul pe termen lung al locuitorilor comunitatilor, bazate pe resursele naturale si culturale exceptionale ale sitului Rosia Montana; initierea procedurilor necesare pentru inscrierea Rosiei Montane pe Lista UNESCO a Patrimoniului Mondial. Protejarea sitului in acord cu legislatia specifica nationala si internationala”, suna rezolutia adoptata in unanimitate de participantii la congres.

Uniunea Internationala a Arhitectilor a fost infiintata la Lausanne (Elvetia) pe 28 iunie 1948 pentru a-i reuni pe arhitectii din intreaga lume, indiferent de nationalitate, rasa, religie sau doctrina arhitecturala, dar si organizatiile nationale ale acestora. Tema congresului de anul acesta a fost „Transmiterea arhitecturii/Transmitting Architecture”, atat arhitectura ca mijloc de comunicare, cat si comunicarea arhitecturii insasi, in toate formele si locurile si s-au abordat variatele aspecte ale unei profesii care este permanent preocupata de calitatea vietii, peisaj si mediu.

Tema centrala a fost cea a educarii populatiei, pentru ca valorile culturale ale arhitecturii durabile trebuie transmise generatiilor viitoare. „Pentru protejarea propriului patrimoniu este necesara constientizarea a ceea ce se poseda, iar pentru aceasta trebuie sa se cunoasca patrimoniul cultural arhitectural. Salvarea unui patrimoniu nu inseamna doar protejarea si consolidarea lui, ci si transmiterea catre oameni, indeosebi catre noile generatii, a unui sistem de instruire care sa-i faca sa aiba o constiinta culturala. Altfel, vor fi indiferenti la distrugere sau vor avea o atitudine daunatoare, opunandu-se constructiei. Ordinul Arhitectilor din Romania si-a exprimat in nenumarate randuri dezacordul fata de realizarea unei exploatari miniere de suprafata si a atras atentia in ceea ce priveste consecintele incalculabile asupra mediului, peisajului, patrimoniului cultural arhitectural, istoric si arheologic in cazul realizarii proiectului”, se mai afirma in-tr-un comunicat de presa al OAR.

Rezolutia a fost prezentata de arh. Serban Tiganas, vicepresedinte OAR si presedinte al Filialei Transilvania.
Proiectul „Rosia Montana” este blocat de la sfarsitul anului 2007, cand Ministerul Mediului a hotarat suspendarea procedurii de emitere a acordului de mediu dupa ce instantele de judecata au anulat un certificat de urbanism emis de Consiliul Judetean Alba pentru compania miniera. Reprezentantii RMGC au contestat in justitie decizia conducerii ministerului, solicitand anularea hotararii si reluarea procedurii de avizare. De asemenea, RMGC a decis disponibilizarea a 150 de angajati si suspendarea procesului de achizitionare a proprietatilor din Rosia Montana.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri