Sute de capcane au fost descoperite in Parcul National Defileul Jiului – o arie protejata prin lege – de catre rangerii care patruleaza in aceste locuri. Alarmant este atat numarul mare de capcane, cat si faptul ca nimeni nu se teme de aplicarea legii, iar rangerii au cerut sprijinul salvamontistilor si al jandarmilor pentru a indeparta capcanele. Animalele vizate sunt caprele negre, si ele o specie protejata prin lege, intr-un loc protejat de asemenea prin lege. Capcanele – sustin padurarii din Defileul Jiului – au fost puse in locuri strategice, in zonele in care animalele se adapa si coboara pentru a ierna, spre versantii muntelui, inspre Gorj sau Petrosani. Aceste zone au fost practic impanzite cu laturi si rangerii sustin ca au fost montate recent.
Capcane puse de cateva zile
„Am mai gasit noi capcane pentru capre negre sau iepuri, dar niciodata asa de multe ca acum. Majoritatea sunt proaspete, in sensul ca au fost intinse recent de catre braconieri”, a declarat unul dintre rangerii in Parcul National Defileul Jiului, Dan Rosca.
Razia ce a avut loc in urma cu cateva zile si la care au particpat si jandarmii, si salvamontistii, a avut drept scop indepartarea tuturor capcanelor, pentru ca acolo s-au prins pui de caprioare, care nu au mai ajuns la braconieri, pentru ca i-au mancat cainii vagabonzi.
Rangerii sustin ca acum in zona Defileului Jiului se petrec adevarate masacre, in conditiile in care puii cad prada capcanelor, iar mai apoi sunt devorati de salbaticiunile care au dat de hrana si nu mai coboara de acolo.
„Pe o suprafata de circa o suta de metri patrati am gasit o multime de capcane. Toate au fost puse in locuri strategice, adica pe potecile pe care caprele negre, animalele salbatice in general, coboara. Nu au alt loc, iar pe fiecare poteca erau cate doua sau trei capcane puse in punctele-cheie in care aproape sigur se prindea un animal”, spun cei care au gasit capcanele.
Totusi, cainii care s-a aciuat in zona au reusit sa sperie caprele si, pentru ca acestia mai stau in aria in care au fost intinse laturile, exista mari sanse ca animalele sa stea o vreme mai sus in padure.
Puscarie pentru braconieri
Braconierii recurg la laturi pentru ca nu pot impusca animalele, insa exista acum riscul ca specia sa fie pusa chiar in pericol din cauza lor. „Intr-una dintre capcane erau oasele unui ied, probabil care a murit chinuit de stransoarea latului si apoi a fost devorat de caini. In alta capcana am gasit oasele unei capre. Aceasta s-a prins recent in lat si cred ca si ea a fost mancata de caini”, a spus un jandarm care a patrulat in zona. Conform legii, un braconier in Romania risca sa faca puscarie daca este prins, insa rangerii si jandarmii sustin ca sunt foarte greu de prins. Zona este intinsa si la altitudine relativ mare, asa incat anii de puscarie nu-i sperie pe cei care fac astfel de fapte.
Restrictii pentru Parcul National Defileul Jiului
Defileul Vaii Jiului a intrat in regim de arie naturala protejata si a devenit Parc National, dupa ce membrii Guvernului au fost obligati sa instituie acest regim pentru a nu incalca directivele UE (Directiva Habitate si Directiva Pasari). Potrivit specialistilor, in Defileul Jiului exista specii de plante si animale pe cale de disparitie, care trebuie protejate. Mai mult, un grup de cercetatori straini a descoperit in Defileul Jiului specii de insecte rarisime, de interes comunitar, aflate pe listele Uniunii Europene, care au disparut de pe teritoriul Angliei la sfarsitul secolului al XIX-lea, fiind regasite in secolul al XX-lea in regiunile muntoase din Germania si Austria.
Turistii au voie doar pe trasee marcate
Pe langa aceste specii de insecte, cercetatorii straini au mai descoperit in Defileul Jiului cinci specii de lilieci, care au disparut cu ani in urma de pe aproape tot continentul european, exemplare de vipere cu corn si scorpioni mici, care in unele zone din Europa sunt pe cale de disparitie. Conform unui comunicat al administratiei Parcului National Defileul Jiului, pentru protejarea ariilor naturale au fost luate o serie de reguli stricte printre care si interzicerea vanatoarii si a pescuitului, acestea fiind considerate infractiuni. Totodata, accesul turistilor este permis numai pe traseele marcate, iar camparea si aprinderea focului se fac doar in locuri special amenajate de APNDJ.