Gardianul: Cei care ies la gratar in weekend risca amenzi daca abandoneaza gunoiul si aprind focul in paduri

Romanii care si-au propus ca de Paste si de 1 mai sa iasa la iarba verde trebuie sa fie atenti unde isi lasa gunoiul sau fac focul. Comisarii Garzii de Mediu incep din acest final de saptamana controale inopinate in zonele traditionale de picnic, in echipe mixte cu Jandarmeria sau Politia comunitara. Amenzile sunt de circa 80 de lei pentru resturi aruncate pe spatiu verde si poate ajunge la 200 de lei in cazul in care sunt incinse gratarele pe zone neamenajate in acest scop.

Pungile de plastic pentru deseuri nu trebuie sa lipseasca din cosul pentru picnic daca nu vreti sa fiti taxati pentru abandonarea resturilor menajere in parcuri si paduri. Comisarii Garzii de Mediu merg din acest week-end in controale in zone unde romanii obisnuiesc sa iasa la gratare. Politica acestora va fi „vorba buna”, dar nu vor lipsi amenzile, sustine comisarul general Silvian Ionescu.

“Se va actiona preventiv, solicitand cetatenilor strangerea gunoaielor in pungi si indepartarea lor din zonele de picnic, iar punitiv, cand acestia refuza, in conformitate cu Legea mediului”, se arata intr-o circulara trimisa de acesta comisariatelor judetene. Aceleasi amenzi se aplica si pe litoral. „Pe plaja nu este permis sa faci focul, sa arunci sticle si alte gunoaie sau sa intri cu autoturismele. Avem pregatite echipe mixte, impreuna cu Garda de Mediu si Politia Comunitara pentru a interveni. Desi nu e o placere sa primesti o amenda in timpul vacantei, daca vom constata abateri gave, vom interveni cu sanctiuni”, ne-a precizat Catalin Anton, purtatorul de cuvant al Directiei Apele Romane Dobrogea-Litoral. Nu doar populatia, ci si organizatorii de evenimente in aer liber risca sanctiuni in cazul in care nu ecologizeaza zona ulterior, amenzile pentru acestia fiind de cinci ori mai mari decat cele pentru populatie.

Alternativa la amenzi

Pentru a evita amenzile, romanii pot face gratare pe vetrele special amenajate, la cel putin 100 de metri de padure sau in zonele de campie, preferabil in apropierea unei ape, spun ecologistii. In plus, exista varianta inlocuirii gratarului cu picnicul, prin pregatirea bucatelor de acasa. “Picnicul este permis in orice zona, cu conditia ca inainte de plecare sa nu se lase gunoaie, nici macar stranse in pungi sau saci menajeri, intrucat animalele salbatice din ariile protejate sau cainii comunitari din preajma oraselor le distrug si imprastie continutul”, spune Liana Buzea, presedintele organizatiei EcoAssist.

Potrivit organizatiei de mediu, cele mai afectate de pe urma picnicurilor si gratarelor sunt padurile publice din apropierea oraselor. “In cazul ariilor protejate, Valea Prahovei (cu Parcul Natural Bucegi) este cea mai afectata, la fel si Parcul National Ceahlau. Pe de alta parte in Ardeal, poluarea dupa sarbatori este mai redusa, zona cea mai curata fiind Maramuresul”, ne-a declarat Liana Buzea.

Respectul fata de natura tine insa de educatie, subliniaza Magor Imre Csibi, vicepresedinte al Comisiei de mediu, sanatate publica si siguranta alimentara din Parlamentul European, care precizeaza ca in Uniunea Europeana “oamenii nu polueaza pentru ca sunt amendati, ci pentru ca prin educatia lor constientizeaza ca nu este acceptabil sa faci asa ceva”. “Protectia mediului este un domeniu unde legile nu au efect daca nu sunt intarite de o educatie civica solida a populatiei. Este foarte important sa aratam cetatenilor care sunt consecintele directe si indirecte ale actiunilor lor”, ne-a precizat Csibi.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri