Noua tone de acid sulfuric, proprietatea societatii miniere Balan, se afla nepazite in comuna harghiteana Sandominic, chiar langa drumul european Miercurea Ciuc – Toplita, la aproximativ 300 de metri de raul Olt. Cele doua rezervoare pline cu acid sulfuric, cu o concentratie de 93%, s-au uzat de-a lungul timpului si au inceput sa curga. In ciuda sfatului ca s-ar putea produce un dezastru ecologic, nimeni nu misca un deget pentru a-l muta de acolo sau a-l neutraliza.
Oricui traverseaza drumul european Miercurea Ciuc – Toplita, prin comuna Sandominic, ii sare in ochi, vrand-nevrand, un morman urias de „nisip” depozitat chiar pe langa sosea. Omul simplu si mai putin curios nici nu si-ar imagina ca acest „munte” este de fapt pirita flotata, un steril adus aici la sfarsitul anilor 90, de la Compania Miniera Balan si care este un concentrat ce contine metale grele cum ar fi fier, mangan, cupru si pirita. Oamenii care stau in vecinatatea acestui „munte” creat de societatea miniera se plang ca nu mai isi pot folosi fantanile si ca un vant mai puternic le umple gospodariile cu aceasta halda de steril. Insa, problema cea mare nu o reprezina acest morman, care strica aspectul zonei, ci cele doua rezervoare din vecinatatea lui, pline cu acid sulfuric de o concentratie de 93%. La doar cativa pasi mai incolo exista o cladire in paragina, in care sunt depozitate alte doua rezervoare golite, pe fundul carora exista un strat de circa 30 de cm de mal imbibat cu acid.
Acidul sulfuric, la doar 300 metri de raul Olt
Echipa „Gardianul” s-a apropiat de aceste bazine uriase fara sa fie legitimat. Locul este parasit, nu exista paza, nici macar un gard, pentru ca macar copiii sa nu se apropie de acest loc. Unul dintre rezervoare prezinta urme de scurgere a acidului. Nici nu e de mirare: rezervoarele sunt foarte vechi si se degradeaza pe zi ce trece. Si asta la doar 300 de metri departare de la raul Olt. Astfel, in orice moment, in localitatea Sandominic poate avea loc o catastrofa ecologica. Cu toate acestea, primarul comunei, Erno Biro, nu stie de existenta acidului sulfuric, depozitat chiar in vecinatatea garii. Acesta a ramas mirat, marturisindu-ne: „Stiu de existenta concentratului de cupru si pirita flotata. Am facut mai multe demersuri sa fie transportat de acolo. Dar acidul sulfuric… nu stiam de acest lucru! Dumneavoastra de unde stiti?”, ne-a intrebat primarul Erno Biro.
„Neutralizarea ne costa foarte mult”
Directorul Intreprinderii Miniere Balan, Laszlo Szasz, a recunoscut ca acidul sulfuric, depozitat in comuna Sandominic reprezinta un adevarat focar. Acesta se disculpa, spunand ca nu poate valorifica acidul sulfuric, pentru ca in prezent, in economia romaneasca nu mai este folosit, iar neutralizarea costa aproape 100 de mii de lei, bani de care societatea nu dispune, avand in vedere ca este in procedura de lichidare. „Am incercat sa rezolvam problema, insa pana in prezent nu am reusit acest lucru. Au existat cateva incercari de valorificare, insa, din pacate pentru noi, la aceasta ora, in economia romaneasca nu se mai foloseste acidul sulfuric. De asemenea, am luat legatura cu o firma bucuresteana care se ocupa de neutralizarea acidului sulfuric, dar pretul este unul foarte mare pentru noi, 90.000 de lei, in conditiile in care valoarea de inventar a celor 9 tone este de 450 de lei. Noi nu avem acesti bani, mina este in procedura de lichidare”, a afirmat Laszlo Szasz. Acesta ne-a mai declarat ca societatea apartine la Minvest Deva. Directorul general al acestei societati, Crai Pompiliu, isi spala mainile: „Resursele financiare pentru neutralizare asigura Bucurestiul, iar noi am intervenit pentru a obtine acesti bani, insa pana acum nu am reusit acest lucru”, a afirmat directorul Crai.