Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Garda Nationala de Mediu spera sa castige procesele cu Kronospan

Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu (GNM), Octavian Popa, a declarat, miercuri, la Alba Iulia, ca, daca decizia finala a instantei in cele zece procese aflate pe rol cu societatea Kronospan Sebes va fi in defavoarea GNM, ar putea exista riscul primirii unei notificari de infringement pe justitie din partea Uniunii Europene.

Seful Garzii Nationale de Mediu s-a declarat insa optimist ca instanta va da castig de cauza comisarilor de mediu. "In mod normal, intr-o tara normala, sansele sunt de suta la suta, dar e drept ca noi nu prea traim intr-o tara normala", a spus Octavian Popa.

Comisarul general a declarat ca nu isi poate inchipui decat intr-un cosmar ca se va putea pierde in instanta, "insa, daca se va intampla, va fi un lucru rau pentru Romania, deoarece va incuraja agentul economic, indiferent de cat de vinovat este, sa recurga in permanenta la justitie si exista riscul, daca nu vom primi ca stat notificare de infringement din partea UE pe mediu, ca nu vom avea de ce, sa o primim pe justitie, in conditiile in care instantele judecatoresti, netemeinic, vor anula niste hotarari ale unor institutii, temeinic date".

Octavian Popa a subliniat ca in final, "treaba e in curtea justitiei, e responsabilitatea lor". In ultimul an, comisarii de mediu au efectuat in jur de 20 de controale la societatea Kronospan din Sebes, soldate cu amenzi in valoare de peste o jumatate de milion de lei.

"Prima masura data a fost o premiera pentru Romania, fiindca nu se mai aplicase niciodata, desi legea exista, aceea a masurii aplicarii sanctiunii complementare, de demolare a noii instalatii de formaldehida", a subliniat seful GNM.

De mentionat ca toate amenzile date au fost atacate in justitie de Kronospan Sebes. In prezent sunt pe rolul instantelor un numar de 10 dosare, toate fiind castigate pana la momentul de fata de Garda Nationala de Mediu, a spus Popa.

Daca societatea din Sebes va pierde si la Curtea de Apel Alba Iulia procesul referitor la demolarea noii instalatii de formaldehida, seful GNM se asteapta ca aceasta sa atace decizia la Curtea Suprema de Justitie.

"Undeva, in luna iunie, ar trebui sa se termine acest proces", a spus Popa. Daca se termina in iunie acest proces, vor trebui ca in 10 zile sa o demoleze, a declarat seful GNM. Comisarul general Octavian Popa a subliniat ca obiectivul principal este ca societatea din Sebes sa detina o autorizatie integrata de mediu pentru intreaga platforma, "pentru ca, de abia in acel moment, vom sti exact care este impactul, si nu pe bucatele, al intregii platforme".

Seful Garzii Nationale de Mediu a vorbit si despre realizarea unei monitorizari on-line, continue, a gradului de poluare, o monitorizare transparenta, pe care sa o poata verifica orice cetatean. Intrebat de jurnalisti cum anume a fost posibil ca noua instalatie de formaldehida sa fie ridicata aproape in intregime fara a fi detinute autorizatiile necesare in acest sens, seful GNM a raspuns ca poate sa faca doar niste supozitii. "Eu cred, pot sa fac doar niste supozitii, ca niste cauze au influentat aceste institutii (Inspectoratul de Stat in Constructii Alba , Primaria Sebes) si aceste cauze pot sa fie multe, pot sa fie comoditate, lipsa de profesionalism sau pot sa fie cauze legate de trafic de influenta si de interese", a spus Octavian Popa.

"De altfel s-a intamplat nu numai aici. Situatia era, nu vreau sa spun generalizata, dar la nivelul intregii tari, nu s-a aplicat legea in totalitate, ci doar jumatati de masura, si cazurile au fost frecvente. Nu este ’Kronospan’ singura situatia in care legea nu a fost aplicata pana la capat", a conchis Octavian Popa.

In prezent, la Sebes functioneaza o instalatie de formaldehida, cu o capacitate de 30.000 de tone pe an. Kronospan vizeaza punerea in folosinta a unei noi instalatii de formaldehida unde ar urma sa se produca, anual, 60.000 de tone din acest produs chimic.

Dezvoltarea unei noi capacitati de producere a formaldehidei, substanta cu posibil efect cancerigen, investitie evaluata la zece milioane de euro, a provocat o opozitie intensa in randul unei mari parti a localnicilor, avand loc chiar si un referendum, nevalidat insa.

Conducerea companiei sustine insa ca productia de formaldehida nu ar implica nici un risc pentru populatie.
Societatea din Sebes a depus recurs, la inceputul lunii februarie, impotriva sentintei Tribunalului Alba privind demolarea noii instalatii de formaldehida, ridicata fara aviz de mediu si autorizatie de constructie.

Compania internationala "Kronospan", cu fabrici de formaldehida in tari din Uniunea Europeana, Rusia si China, acopera 2% din capacitatea de productie la nivel mondial. Germania si Italia sunt tarile cu cea mai mare productie anuala de formaldehida din UE, asigurand aproximativ 10% din cantitatea produsa anual in lume.

"Kronospan" detine fabricile de PAL si MDF din Sebes din 2004, cand le-a achizitionat de la grupul italian MDF Fratti. Investitiile realizate in Romania se ridica la peste 250 de milioane de euro.

spot_img

Ultimele știri