Garda Națională de Mediu depistează noi nereguli pe Râul Alb

Comisariatul Județean Hunedoara al Gărzii Naționale de Mediu a efectuat un amplu control în teren, precum și o analiză amănunțită a documentelor care stau la baza investiției din Geoparcul Dinozaurilor, ca urmare a petiției inițiate de platforma de-clic.ro și susținută de aproape 400 de cetățeni.

raul-alb-hd-655x360

Potrivit datelor furnizate de Asociația Efectul Fluture, inițiatoarea platformei de-clic.ro, în urma controalelor s-a depistat că în decembrie 2014, ca urmare a sesizării înaintate de biologul Călin Dejeu, un control similar al aceleiași instituții trecea cu vederea infracțiuni precum schimbarea destinației terenurilor, perturbarea speciilor pentru care arealul a fost declarat sit Natura 2000, prezentarea de concluzii și informații false în studiul de impact și alte încălcări grave ale legislației de mediu. Deciziile luate în urma acestui control recent sunt total diferite față de atitudinea evidentă de ignorare a neregulilor semnalate în iarna anului trecut și oferă premise serioase pentru stoparea definitivă a distrugerii văii Râului Alb.

Astfel, în adresă se menționează faptul că s-a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara să notifice S.C. ABI Automotion SRL în vederea suspendării sau revizuirii, după caz, a Deciziei etapei de încadrare nr. 1327/26.08.2013 (revizuită la data de 11.09.2014). Acest ”după caz” se referă la existența sau nu a avizului pentru microhidrocentrala (MHC) Coroiești. Deoarece Geoparcul a hotărât prin ședința Consiliului de Administrație din 13.05.2015 suspendarea avizului pentru acest MHC (precum și cel pentru proiectul de păstrăvărie intensivă, de asemenea ilegal) situația de față se referă de fapt la suspendarea Deciziei etapei de încadrare.

Potrivit Asociației Efectul Fluture, solicitarea Gărzii de Mediu este blocată în prezent la APM Hunedoara, care susține că sunt două dosare pe rol pentru verificarea legalității. În acest sens, instituția de protecția mediului plasează responsabilitatea Tribunalului, anunțând că va comunica instanței de judecată noile date. De remarcat este faptul că APM Hunedoara a susținut prin toate mijloacele realizarea MHC-urilor pe Râul Alb. În urma implicării cetățenilor care au semnat petiția de-clic.ro, APM Hunedoara și-a revizuit atitudinea față de acest subiect. Această schimbare rezultă și din revenirea la răspunsul oferit Coaliției Natura 2000 și WWF la petiția pentru salvarea Râului Alb.

De asemenea, chiar dacă încă nu s-au luat măsuri în teren, controlul a scos la suprafață alte ilegalități, precum proiectul de păstrăvărie amplasat în albia majoră a râului, precum și exploatările forestiere ilegale din situl Natura 2000 Strei-Hațeg și implicit din zona specială de conservare a parcului natural. Exploatările forestiere nu se încadrează între cele 8 categorii de activități permise în zona specială de conservare, cu atât mai puțin exploatările masive care se fac în situl Natura 2000.

Din adresa comisarilor de mediu rezultă că zona pentru care s-a restricționat accesul echipelor de filmare este pădure proprietate publică.

Citește și:

Apel către Ministerul Mediului să suspende imediat construirea microhidrocentralelor pe Râul Alb

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri