O tehnologie folosita de multa vreme ofera noi informatii despre creierul uman. Denumita electrocorticografie (EcoG), ea utilizeaza electrozi amplasati pe suprafata creierului pentru a detecta semnalele electrice emise de acesta.
Doctorii au folosit EcoG inca din anii `50 pentru a afla care zona a creierului produce crize la cei care sufera de epilepsie intr-o forma grava. Dar in ultimul deceniu oamenii de stiinta au descoperit ca atunci cand este conectata la un computer care foloseste un program special, tehnologia EcoG poate fi folosita la controlarea bratelor robotice sau chiar la decodarea gandurilor.
In cadrul unui experiment efectuat recent, cercetatorii au reusit, cu ajutorul EcoG, sa afle la ce cuvant se gandeste o persoana.
"Este foarte incitant si inspaimantator in acelasi timp. Se apropie foarte mult de ceea ce oamenii numesc citirea gandurilor", a declarat Gerwin Schalk, un cercetator care studiaza EcoG la un centru de sanatate din Albany al Departamentului de Stat New York.
Cheia noilor intrebuintari ale EcoG este software-ul, proiectat in parte de Schalk, potrivit npr.org. Acesta ajuta cercetatorii sa descifreze semnalele electrice emise de creier.
Creierul utilizeaza aceste semnale de fiecare data cand miscam un deget sau ne gandim la ceva. Dar semnalele ofera si posibilitatea aflarii in timp real a ceea ce face creierul, permitand cercetatorilor sa le studieze.
Foto: npr.org