Gandul: Zeci de butoaie cu otrava zac abandonate in Focsani

In buncarul din vecinatatea gropii de gunoi din Focsani se gaseste o adevarata bomba ecologica, constand in deseuri toxice, in majoritate cianuri, care trebuie distruse pana la sfarsitul anului in curs. Problema este ca nu s-a stabilit inca cine este proprietarul acestor substante periculoase, desi verificarile au demarat prin anul 2006. In buncarul respectiv se gasesc cazane cu zeci de kilograme de deseuri toxice.

Seful Garzii de Mediu, Petrica Nitu, a precizat ca problema cianurilor trebuie rezolvata pana la sfarsitului anului, cand este obligatorie desfiintarea gropii de gunoi de la Golesti. In opinia acestuia, reprezentantii administratiei locale ar trebui sa ceara instantei de judecata sa stabileasca cine este proprietarul deseurilor toxice. Petrica Nitu sustine ca a discutat aceasta problema cu primarul Decebal Bacinschi. „Trebuie sa rezolvam problema pana la sfarsitul anului, dar nu s-a stabilit cine este proprietarul.

Primaria ar trebui sa ceara judecatorilor sa stabileasca daca cianurile apartin fostei Intreprinderi de Scule si Elemente Hidraulice (ISH) sau Companiei de Utilitati Publice (CUP)“, a afirmat Petrica Nitu. Acesta a declarat ca substantele toxice depozitate in buncar sunt periculoase. „Asta este problema, costa foarte mult eliminarea acestor substante. Nu este rentabil nici sa se extraga din ele metalele grele. Nu se stie cu exactitate ce cantitate de substante periculoase se afla in acel buncar, care a fost construit inainte de Revolutie“, a adaugat seful Garzii de Mediu.

Primarul Decebal Bacinschi a recunoscut ca a purtat discutii cu seful Garzii de Mediu pe tema cianurilor. El a precizat ca nu s-a ajuns la nici o concluzie. „Saptamana aceasta vom relua discutiile“, a promis edilul. La randul sau, directorul general al CUP, Gheorghe Vasilescu, a spus ca cianurile nu sunt problema institutiei pe care o conduce. El a afirmat ca substantele periculoase nu au fost produse pe CUP, chiar daca buncarul este amplasat pe terenul gropii de gunoi, care apartine CUP. „Nu este problema CUP, clar este depozitul fostului ISH. Noi nu bagam pe gatul cetatenilor problemele altora“, a spus Gheorghe Vasilescu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri