Gandul: Termocentrala pe rumegus – ecologica, dar alimentata din defrisari

Scoate gigacaloria mai ieftina, nu polueaza prea mult si curata padurea de deseurile ramase de la gatere. In strainatate se foloseste de multa vreme, la noi a aparut de abia in 2004. Este centrala termica pe baza de rumegus si poate incalzi un oras intreg. Prima de la noi este cea din Vatra Dornei si, la cei 18 megawati ai ei, are destula putere pentru a incalzi peste 13.000 de oameni. A costat 4,5 milioane de euro, bani stransi prin PHARE, Departamentul pentru Mediu din Danemarca, Guvernul Romaniei si bugetul local.

Ca sa faca rost de combustibil, primaria a facut contracte cu firmele care debiteaza lemn pentru mobila. Astfel, in loc sa arunce rumegusul in rau, cum procedau de obicei, firmele il dau gratis primariei Vatra Dornei. Din 2004 si pana acum, a fost suficient rumegus pentru ca centrala sa aiba combustibil permanent, ba chiar sa-i prisoseasca. Altfel spus, cu cat s-a taiat mai multa padure, cu atat a crescut si rezerva de combustibil. Gheorghe Buzila, directorul de la Gospodarire oraseneasca Vatra Dornei ne-a explicat ca, din padurea taiata intreaga vara, s-a strans pana acum combustibil care va ajunge intregului oras inca 100 de zile de aici incolo.

"90% din contractele nostre sunt facute cu privati. Ei vor sa scape de resturile pe care noi le folosim. Mai e si avantajul ca centrala nu prea necesita intretinere. Dar foarte mult din lemnul prelucrat nu este taiat de mana omului, ci pur si simplu acelea sunt doboraturi de vant", a mai spus directorul Buzila.

150 de euro, tona de peleti

Pe de alta parte, de la Romsilva ni s-a explicat ca Bistrita este unul dintre judetele in care s-a taiat cea mai multa padure. "Este primul judet care a retrocedat cam tot ce era de retrocedat. Iar peste 80% sunt paduri comunale", a spus dr Ion Machedon, purtatorul de cuvant al Romsilva. Am vrut sa stim daca este bine ca s-au inmultit producatorii de brichete si peleti din rumegus. "Dezvoltarea acestui tip de afacere va creste presiunea asupra padurii. In fata unei oferte tentante de pret, un astfel de producator poate sa contribuie la incurajarea defrisarilor. In absenta unei burse a lemnului, mai exista si pericolul sa transformam in brichete si peleti lemnul de calitate superioara. In alta ordine de idei, lasate in padure, resturile forestiere hranesc solul", a adaugat dr Ion Machedon.

Cine cauta peletii si brichetele din rumegus? "Mai mult taranul roman, decat omul de la oras. De pilda, in vreme ce taranii din Buzau vin la mine sa le cumpere, potentialii clienti din Bucuresti nici nu vor sa auda. Pretul pietei bate undeva pe la 100 de euro tona de brichete si 150 de euro, tona de peleti din rumegus. Acestia au o putere calorica mai mare decat brichetele", spune Valentin Lungu, administratorul unei firme producatoare de astfel de combustibil. O tona poate incalzi un apartament cu doua camere cam o luna de zile. Valentin Lungu spune ca mai sunt si alte produse bio care pot servi drept combustibil pentru o termocentrala: paiele, crengile, si chiar coaja semintei de floarea soarelui.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri