Gandul: In tara cu 15 mii de caini de lupta, proprietarii care-i lasa sa muste nu mai fac puscarie

Peste 30 de proprietari de caini care au muscat oameni, in special copii, vor scapa de inchisoare, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala pedepsirea lor.

Potrivit IGP, numai anul trecut au fost solutionate 31 de astfel de dosare penale. Cele mai numeroase cazuri au fost inregistrate la Braila, Dambovita si Dolj, dar si in Arges, Buzau, Harghita, Constanta, Olt sau Vrancea.

Anul trecut, politistii de la Ordine Publica au intocmit 108 dosare penale si au dat aproape 600 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 113.910 lei, proprietarilor de caini care au incalcat legislatia in domeniu. "Multi spun ca si-au scapat cainele din lesa, atunci cand sunt surprinsi in mijlocul unor lupte ilegale ori cainii lor au muscat pe cineva", ne-a declarat un ofiter din cadrul Directiei de Ordine Publica din IGP.

Fetita de doi ani ucisa la Craiova de o haita de caini

O fetita de doi ani si jumatate a fost ucisa la Craiova, in urma cu trei luni, de o haita de caini. Cadavrul micutei a fost gasit de politisti in zona Targului "Nicolae Romanescu".

La Iasi, o fetita de trei ani a fost sfasiata de un caine lup dupa ce a fost scapata de sub supraveghere pentru cateva clipe de catre tatal sau. Barbatul a declarat ca totul s-a petrecut la cativa metri de el, langa caruta in care isi lasase fetita. Cainele a scalpat copilul, dar a muscat-o pe fetita si de maini. Desi medicii au dat asigurari ca fetita va supravietui, au precizat ca va ramane cu cicatrici. La Arges, un copil a intrat in curtea vecinului si a incercat sa se joace cu un ciobanesc german. Animalul l-a sfasiat pe micut, a carui viata a fost salvata de medici.

Anul trecut, peste 10.000 de bucuresteni au primit ingrijiri medicale dupa ce au fost muscati de caini. Aproape 4.000 dintre aceste victime au fost muscate de cainii cu stapani.

Aproape 15 mii de caini de lupta sau periculosi inregistrati la Politie

In evidentele IGP exista 3.350 de caini de lupta si atac. Atat comercializarea, cat si imperecherea lor in tara sunt interzise. Din categoria cainilor periculosi fac parte: cainii de lupta si de atac, asimilati cu cei de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor; cainii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.

Alti 11.319 de caini din rase periculoase sau agresive sunt inregistrati la Politie. In categoria caini agresivi intra, potrivit legii, orice caine care, fara sa fie provocat, musca sau ataca persoane ori animale domestice in locuri publice sau private, dar si cainii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.

Cum au scapat de inchisoare proprietarii de caini agresivi

Curtea Constitutionala a decis ca proprietarii care detin caini periculosi nu vor mai raspunde in fata instantei daca animalul ataca sau provoaca moartea altor persoane.

Judecatorii au decis ca articolul 11 al OUG 55/2002, privind regimul de detinere a cainilor periculosi sau agresivi, este neconstitutional. Articolul declarat neconstitutional prevede ca "proprietarul sau detinatorul temporar al unui caine, care nu a luat masurile necesare pentru a preveni un atac al animalului asupra unei alte persoane, se face vinovat de infractiune, care se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani". Daca fapta a avut ca urmare vatamarea corporala grava, pedeapsa este cea prevazuta la art. 181 – 184 Cod penal.

Pedepse mult mai mari ar fi primit cei care detineau caini agresivi care ucideau persoanele atacate. Persoana care avea in grija un astfel de caine risca o pedeapsa de pana la sapte ani de inchisoare.

Raman in vigoare pedepse cu puscaria pentru organizari de lupte sau vanzari de caini periculosi

In mod bizar, desi proprietarii cainilor scapa, prin decizia Curtii Constitutionale, de raspundere penala daca animalele lor ataca oameni, ei risca sa intre in inchisoare daca fac afaceri cu caini de lupta si atac. Astfel, potrivit articolului 13 al ordonantei, "Importul sau comercializarea cainilor din rasele prevazute la art. 1 lit. a) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani si confiscarea acestora."

Tot cu inchisoarea se pedepseste in continuare si organizarea de lupte intre caini. "Fapta persoanei de a organiza lupte intre caini, de a-i pregati in acest scop, precum si de a participa cu caini la astfel de lupte constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 5 ani", se arata in ordonanta.

spot_img

Ultimele știri