Suprafata impadurita a Globului s-a redus cu peste 15%, adica de peste 31 de ori suprafata Romaniei, numai in perioada 1850-1980, informeaza un ghid al Agentiei de Monitorizare a Presei. Din aceasta cauza ne confruntam cu inundatii, alunecari de teren si seceta. Romania a ajuns la 26,7% suprafata impadurita, de la 80%, cat a fost odata. Astfel, ne situam sub media europeana de 30% si sub limitele recomandate de specialisti (35-40%), pentru a avea un aer curat.
Din 1991, in Romania au fost retrocedate peste 2 milioane de hectare de padure si se estimeaza ca doua treimi din suprafata impadurita va trece in proprietate privata. Uniunea Europeana va acorda fonduri din ianurie 2008 pentru sprijinirea noilor proprietari, acestia putand sa acceseze fonduri pentru reimpadurire, tratare sau creare de spatiu silvic.
Dintre beneficiile padurii: nual, un hectar de padure consuma aproximativ 16 tone de dioxid de carbon si elibereaza tot atata oxigen. La fel, padurea filtreaza vantul care o tranziteaza, plus ca retine peste 60 de tone de praf intr-un an. Mai mult decat atat, padurea scade incarcatura bacteriana din aer cu pana la 90%.
Pentru mai multe informatii vizitati Gandul