Gandul: Senatorii din comisii au taiat taxa de poluare

Senatorii din comisiile reunite de buget si administratie au votat ieri eliminarea din Codul Fiscal a taxei de poluare pentru autovehicule, introdusa de la 1 iulie 2008, si au decis ca toate sumele incasate atat de pe vechea taxa de prima inmatriculare, cat si de pe noua taxa sa fie restituite integral. Sustinatorii desfiintarii taxei au fost parlamentarii Opozitiei, iar reprezentantii PNL si UDMR au votat pentru mentinerea ei. Este pentru a doua oara cand senatorii celor doua comisii resping taxa de mediu, prima incercare a fost inainte de vacanta parlamentara, dar votul a fot invalidat de Biroul permanent al Senatului din cauza lipsei de cvorum.

Restituirea se va face de la bugetul de stat, iar sumele vor fi indexate potrivit ratei inflatiei. Presedintele Comisiei de buget, liberalul Aron Popa, sustine ca statul va trebui sa returneze 1.300 miliarde de lei vechi ceea ce inseamna in jur de 37 milioane de euro. Acesti bani vor fi returnati tuturor celor care au inmatriculat din 1 ianuarie 2007 pana in prezent pentru prima oara un autovehicul, nou sau second-hand, in Romania. Nemultumit de votul senatorilor de la buget si administratie, Mihai Toti, presedintele Fondului de Mediu, institutia care incaseaza taxa de mediu, a avertizat ca Programul „Rabla” va fi intrerupt.

In replica, senatorul democrat-liberal, Dan Carlan, un sustinator al eliminarii taxei de poluare, a spus ca in bugetul pe 2009 Guvernul va trebui sa prevada surse de finantare pentru continuarea programelor sustinute de fondurile obtinute din aceasta taxa precum si surse pentru restituirea sumelor catre cetateni. „Deocamdata, acesta a fost votul in comisiile de specialitate. Asteptam votul in plenul Senatului. Sa nu uitam, ca in cazul acestul act normativ Camera Deputatilor este camera decizionala. Guvernul isi mentine preocuparea pentru politicile menite sa contribuie la protectia mediului”, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Camelia Spataru, dupa decizia senatorilor.

La 1 ianuarie 2007 Guvernul Tariceanu a introdus taxa de prima inmatriculare. Masura a fost contestata de Comisia Europeana. Dupa mai multe negocieri, care s-au invartit in jurul valorii acestei taxe pentru tipurile de masini si de vechime a lor, s-a convenit introducerea taxei de poluare de la 1 iulie 2008. Aceasta taxa are o valoare mai mare pentru masinile noi pentru ca se considera ca au un timp de functionare mai indelungat mai mare decat una second-hand si ca atare va polua mai mult.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri