Gandul: Romania are comisar pentru balene. Pe ce se cheltuie 12.000 de euro

Romania va plati 11.737 euro (10.828 de lire sterline) drept contributie financiara la bugetul Comisiei Internationale privind Reglementarea Vanarii Balenelor, din bugetul pe acest an al Ministerului Mediului, rezulta dintr-o hotarare aprobata recent de Guvern. Din suma totala, 4.225 de euro (3.898 lire sterline) reprezinta echivalentul contributiei pentru anul financiar 2007-2008, iar 7.512 euro (6.930 lire sterline) vor fi achitate pentru anul financiar 2008-2009, relata, ieri, agentia Mediafax. Cotidianul Gandul a incercat sa afle de ce autoritatile romane au considerat necesara aderarea Romaniei la o astfel de structura internationala, in conditiile in care in Marea Neagra nu gazduieste astfel de mamifere cetacee foarte mari.

Avem sau nu balene?

Contactat, in prima instanta, purtatorul de cuvant al Ministerului Mediu, Dragos Nacuta, s-a declarat uimit: „Avem balene?! Eu stiu ca nu avem balene”. Intrebat de ce Romania da acesti bani la bugetul Comisiei Internationale, reprezentantul Ministerului Mediului a cerut sa fie lasat jumatare de ora ca sa se documenteze. Domnul Nacuta ne-a lamurit, ulterior, ca „suntem parteneri in IWC (International Whaling Commission- n.r.) din 9 aprilie 2008”, motivul pentru care Bucurestii au aderat la organizatie fiind ca Romania este membra a Uniunii Europene. La intrebarea de ce a trebuit ca Romania sa adere la IWC, in conditiile in care nu toate tarile din comunitatea europeana sunt si membre ale Comisiei pentru Reglementarea Vanarii Balenelor, purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului a explicat ca „la solicitarea Comisiei Europene am aderat”. „Ne-a adresat (Comisia Europeana-n.r.) o scrisoare si ne-a cerut sa ne implicam.”

Avem sau nu balene? – Actul II

Totusi, de ce este nevoie ca Romania sa cheltuie 12.000 de euro daca nu exista balene? „Nu avem balene. Oricum nu este o suma foarte mare”, ni s-a raspuns. „Noi participam la alte proiecte de mediu din cadrul Comisiei”, a explicat reprezentantul Ministerului Mediu. Conform site-ului IWC (http://www.iwcoffice.org/), Comisia pentru Reglementarea Vanarii Balenelor are ca scop conservarea populatiei de balene si o vanatoare „rationala” a acestora.

Nu avem balene. Avem un comisar

Benevol sau la solicitarea expresa a Comisiei Europene, cert este faptul ca aderarea Romaniei la Comisia pentru Reglementarea Vanarii Balenelor (84 de state membre) i-a conferit si onoarea de a avea un comisar in cadrul acestei structuri, care se reuneste anual in una dintre tarile membre. Comisarul roman care se ocupa de soarta populatiei balenelor, Simion Nicolaev – directorul Institutului National de Cercetare – Dezvoltare Marina „Grigore Antipa”, a fost desemnat la 22 iulie 2008 de Ministerul Mediului.

Ajutor pentru marile mamifere

Comisia pentru Reglementarea Vanarii Balenelor a fost infiintata potrivit Conventiei pentru Reglementarea Vanarii Balenelor, semnata la Washington la 2 decembrie 1946. Principala sarcina a IWC este de a monitoriza si de a revizui, in functie de necesitati, masurile stabilite in Conventie, care reglementeaza vanarea balenelor in lume. Aceste masuri, printre altele, asigura protejarea completa a anumitor specii, desemneaza zone specifice drept sanctuare pentru balene, stabileste limite asupra numarului si marimii balenelor care pot fi ucise.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri