Gandul: Produsele bio romanesti se intorc in tara ca marfa de import

Produsele organice de pe piata autohtona: putin diversificate si aproape de trei ori mai scumpe

Producatorii ger­­mani sunt printre primii europeni care au incheiat parteneriate cu fermierii eco din Romania. Din aceste parteneriate, ambele parti ies in avantaj. Romanii sunt siguri ca vand tot ce produc, fara a risca sa ramana cu alimente in depozite sau sa le vanda sub pretul pietei. Strainii le cumpara la preturi rezonabile si le folosesc ca materii prime pentru produse pe care apoi le trimit pe pietele din toate statele din Europa, inclusiv in Romania, unde intermediarii „ajusteaza” preturile. Aceasta este unul dintre motivele pentru care produsele organice vandute la noi sunt chiar si de trei ori mai scumpe decat pe pietele externe.

Insa factorii decisivi asupra pretului de vanzare pe piata autohtona sunt volumul investitiilor si proiectele de dezvoltare demarate, ambele fiind, in principal, responsabilitatea autoritatilor romane. Analistii europeni prezenti la targul international Saptamana Verde- Grune Woche de la Berlin spun ca problema statelor estice, mai ales a celor care au trait sub comunism, este una „domestica”, pentru ca oricat ar insista UE sa se dezvolte agricultura organica, pietele mici sunt mai degraba invadate de alimente de proasta calitate din America Latina sau Asia.

In timp ce pe piata externa magazinele de specialitate sunt la tot pasul, iar pe rafturi se gaseste orice – de la sare, zahar, faina, suc de rosii pana la cosmetice, bere sau vin – consumatorii romani cauta in supermarketuri coltul „bio” si incearca sa dea de magiunul de Topoloveni, mierea sau laptele organic. Problema pietei romanesti nu este doar volumul mic de produse, ci si diversitatea limitata la cateva alimente de baza si cosmetice pentru rutina zilnica. Asta ingreuneaza traiul sanatos suta la suta recomandat de toti medicii.

Piata organica – protejata de criza

Desi la nivel comunitar producatori din mai multe state au cerut la sfarsitul lui 2008 o „scutire” de la normele severe sub care isi desfasoara activitatea, oficialii UE nici nu vor sa auda de acest lucru. Piata organica din Europa este protejata de efectele crizei financiare, fiind considerata sectorul agricol care va avea o crestere constanta in urmatorul an. Piata produselor ecologice beneficiaza de sustinere financiara si consultanta pentru a trece peste criza si a nu fi afectata de tendinta generala de scadere a calitatii.
 

spot_img

Ultimele știri