Gandul: Producatorii de energie verde, buni de plata

Oficialii Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) acuza Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ca pune bete in roate investitorilor din domeniul productiei de energie din surse regenerabile necontrolabile, precum cea eoliana, solara sau din microhidrocentrale.

Alexandru Sandulescu, seful Directiei Generale de Politici Energetice din cadrul MEF, spune ca proiectul de Cod Comercial al pietei en gros de electricitate elaborat de ANRE ii va obliga pe producatorii de energie regenerabila necontrolabila sa suporte pretul cantitatii de electricitate pe care nu o poate livra, conform unui contract comercial, din cauza conditiilor climaterice, adica lipsa vantului, a intensitatii scazute a luminii solare sau au debitelor mici ale apelor.

Acum, aceasta cantitate lipsa este suportata de toti participantii la piata de energie (partile responsabile cu echilibrarea) – producatori, furnizori, consumatori eligibili. „Costurile nici nu se simt pentru ca sunt impartite tuturor participantilor la piata. Daca se transfera catre un investitor atunci vor fi greu de suportat de catre acesta”, a spus Alexandru Sandulescu, pentru Gandul.

Potential mare pentru „energia verde”

Reprezentantul MEF considera ca respectivul cod comercial va alunga investitorii, ceea ce va impiedica Romania sa indeplineasca tinta de 33% de energie verde din consumul brut stabilit pentru 2010. O treime din aceasta cantitate va fi asigurata de energia eoliana, solara, microhidrocentrale si geotermala.

Daca s-ar folosi la maxim potentialul eolian al tarii noastre, in special in zona Dobrogei si a Moldovei, energia produsa de vant ar reprezenta o treime din ceea ce se produce azi in Romania, in mare parte din termocentrale si hidrocentrale. Iar daca s-ar exploata la maxim potentialul solar, 50% din volumul de apa menajera si 15% din cota de energie termica pentru incalzirea curenta ar putea fi substituite.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Ultimele știri