Gandul: Plantele modificate genetic – de doua ori mai nocive decat stiam

Efectele plantelor modificate genetic ar putea fi mult mai rele decat s-a spus pana acum, a declarat profesorul Gilles – Eric Seralini, specialist in biologie moleculara. El este unul dintre primii cercetatori ai lumii care au avertizat populatia asupra efectelor organismelor modificate genetic (OMG).

Intr-o conferinta de presa a Greenpeace, cercetatorul a spus ca guvernele lumii si companiile producatoare de plante transgenice incearca sa ascunda semnele de toxicitate ale OMG-urilor. El a incercat sa demonstreze cu argumente stiintifice ca OMG-urile produse si comercializate de compania Montanto pentru alimentare si furajare, sunt toxice.

Compania produce 90% din culturile modificate genetic din intrega lume. Potrivit cercetatorului, rezultatele obtinute de Consiliul Stiintific pentru Cercetarea Independenta de Inginerie Genetica, al carui presedinte este el insusi, coincid la linie cu rezultatele pe care Montanto le-a obtinut dupa ce si-a testat propriile produse.

Concluzia testelor: deoarece contin si pesticide, OMG-urile pot cauza cancer, boli nervoase, disfunctii sexuale, de reproducere si pot afecta intregul sistem imunitar.

OMG-urile, otravite si de pesticide

„Riscurile OMG-urilor sunt duble din cauza pesticidelor pe de o parte, si din cauza ingineriei genetice, pe de alta parte (…). OMG-urile sunt create pentru a contine pesticide si este o crima ca nu sunt evaluate corect si ca guvernele nu vor sa impuna efectuarea testelor pentru evaluarea lor. Pesticidele nu sunt create pentru a fi mancate, dar Montanto ne forteaza sa le mancam in OMG-uri”, a mai spus cercetatorul.

El a propus Guvernului roman sa faca teste timp de doi ani, pentru a determina efectele OMG-urilor. In vremea aceasta, astfel de plante ar trebui interzise sau macar etichetate corespunzator.

Miercurea trecuta, CE a autorizat folosirea in Europa a unor noi tipuri de plante modificate genetic, care urmeaza sa fie introduse si la noi.

De curand, Romania a sustinut introducerea pe piata europeana a trei tipuri noi de porumb modificat genetic.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri