Gandul: OMG-urile – un pericol, vegetalele hibrid comestibile

In ultimii ani, piata a fost invadata de fructe si legume de dimensiuni mari, apetisante, in culori vii. Consumatorii romani tot mai des asociaza organismele modificate genetic (OMG) cu hibrizii. „In lume, ca organisme modificate genetic, nu exista decat porumb si soia, restul sunt si nesemnificative si neda­unatoare, sau, cel putin n-a fost demonstrata nocivitatea lor, pentru ca ele nu au fost trimise inca spre consumator, ci sunt doar in teste si cercetari” declara Gabriel Paun de la Greenpeace. Astfel, legumele existente pe piata nu sunt modificate genetic, sunt hibrizi.

Cu alte cuvinte, OMG-urile sunt incrucisarea din specii diferite, iar hibrizii, din aceeasi specie. Altfel spus, din incrucisarea dintre un om alb si unul negru rezulta un hibrid, iar din incrucisarea dintre un om si o maimuta rezulta un OMG.

Nectarina si pomelo, doua dintre fructele hibrid

Nectarina de exemplu, un fruct foarte bun si comestibil, gasit pe mai toate tarabele din piata este un hibrid si se numeste „Prunus persica nectarina”. Acest fruct este o varietate de piersic cu fructe fara par. Ocazional, cand polenul florilor de piersic a fost raspandit de vant sau de insectele polenizatoare au aparut nectarinele, asa ca unii cultivatori au luat ramurile care au produs nectarine si le-au inmultit, aceste ramuri continuand sa produca nectarine. La fel pomelo, alt fruct tot mai des intalnit pe tarabe, este combinatia dintre portocala si grapefruit.

Totusi, hibrizii provin si ei din organisme care au suferit modificari. Desi nu prea au gust, aceste produse de trei-patru ori mai mari decat cele obisnuite ne fura privirea. Ca exemplu de OMG, putem spune ca in soia modificata genetic a fost introdusa o gena de la o bacterie pentru a face planta toleranta la un ierbicid total numit Roundup. „Planta nou creata de soia devine astfel un burete pentru ierbicid si afecteaza sanatatea oamenilor putand cauza avorturi, disfunctii sexuale si cancer. Odata eliberate in mediu, OMG nu mai pot fi tinute sub control deoarece sunt organisme vii capabile sa se inmulteasca si vor contamina mediul”, explica Gabriel Paun.

Ingineria genetica, insulina si insucces

Ingineria genetica poate transfera materialul genetic intre doua plante apartinand unor specii diferite. Astfel, se produc transformari de gene, care, de regula, nu au loc pe cale naturala. Scopul producerii de astfel de organisme este de a transfera insusiri avantajoase de la anumite specii, pentru a satisface interesul producatorilor de a obtine o recolta mai bogata. Ingineria genetica are si intrebuintari pozitive, iar cel mai bun exemplu este producerea insulinei, o substanta necesara persoanelor care sufera de diabet zaharat.

Miscarile ecologiste fac eforturi pentru a interzice OMG-urile in agricultura, deoarece aceasta practica este considerata o degradare a mediului, iar fermierii devin dependenti de tehnologie. Agricultura ecologica ofera alternative reale, iar produsele astfel obtinute sunt mai gustoase si mai sigure pentru consum. De curand, Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei a declarat ca va suspenda culturile modificate genetic (MG) rezistente la insecte pana la obtinerea rezultatelor unei evaluari asupra acestui subiect, in 2008. „Nu intentionez sa fiu in contradictie cu legislatia UE, dar trebuie sa iau o decizie. In conformitate cu principiul precautiei, doresc ca orice cultivare comerciala de OMG pesticid sa fie suspendata” a declarat Sarkozy.

Info plus:

Dumneavoastra ati consuma alimente modificate genetic?

67 la suta dintre respondeti au raspuns negativ la chestionarul Greenpeace. Diferentieri majore pe sexe nu sunt, acestea apar in cazul segmentarii in functie de mediul de resedinta. Astfel, 16 procente dintre cei care locuiesc in zone rurale au declarat ca ar consuma aceste produse si doar 12 procente dintre respondentii din mediul urban. Cea mai mare parte din cei care ar consuma produse modificare genetic provin din Moldova- 21 la suta.

Culturi modificate genetic in Romania

De la 1 ianuarie 2007 in Romania este interzisa cultivarea soiei modificate gentic. Cu toate acestea, specialistii de la Greenpeace spun ca in Romania sunt culturi ilegale de soia MG. Gabriel Paun spune ca in baza cercetarilor proprii a descoperit soia cultivata ilegal pe o suprafata de 60 de hectare in Insula Mare a Brailei si 290 hectare in Bihor. Desi ecologistii sutin ca si cultivarea porumbului modificat genetic este ilegala, Ministerul Agriculturii raspunde printr-o adresa oficiala ca astfel de culturi sunt legale, doar cu respecatrea normelor europene si numai pentru rezistenta la Sfredelitorul pamantului. Astfel, in 2007 s-au cultivat in total 332,5 hectare cu porumb de acest fel in Arad, Braila, Calarasi, Neamt, Timis, Iasi.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri