Monumentul Holocaustului lasa Capitala fara parcul Brezoianu. In locul celor 32 de copaci si a spatiilor verzi, Ministerul Culturii va planta un ansamblu de cinci constructii. Monumentul Holocaustului va fi compus din Steaua lui David, Via Dolorosa, Memorial, Roata Tiganilor si Coloana, inalta de 20 de metri. Parcul Brezoianu se intinde pe 3.000 de metri patrati si este situat in imediata vecinatate a Primariei Capitalei, la intersectia strazilor Anghel Saligny, Mihai Voda, Brezoianu si Lipscani.
La sfarsitul anului trecut, consilierii municipali au aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru constructia Monumentului Holocaustului fix in parcul Brezoianu. Potrivit Hotararii 323 din 29.10.2008 a CGMB, cele cinci constructii vor avea caracter de monument istoric si pentru ridicarea lor si-au dat avizul Comisia Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului, Comisia tehnica de Circulatie, Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Culturii. De altfel, cel care urmeaza sa construiasca si sa suporte cheltuielile pentru ridicarea Monumentului Holocaustului este Ministerul Culturii.
ADP sector 5 a si inceput sa taie
La sfarsitul saptamanii, Administratia Domeniului Public sector 5 a trecut la defrisarea parcului. Potrivit presedintelui Asociatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan, „joi noapte, din parc au disparut toate bancile. Vineri, angajatii de la ADP sector 5 au smuls fara autorizatie cam 600-800 de arbusti tuia. Acestia nu mai pot fi replantati, iar paguba se ridica la peste 300.000 de lei. Din peste 300 de metri de gard viu au mai ramas doar 50 de metri. La sosirea celor de la Garda de Mediu, toti angajatii ADP sector 5 au rupt-o la fuga”.
Mai mult, acesta sustine ca atat PUZ-ul, cat si autorizatia de defrisare, in cazul in care a fost eliberata, incalca prevederile OUG 114/ 2007, care interzice schimbarea destinatiei spatiilor verzi, reducerea suprafetelor ori stramutarea lor. „Noi nu ne opunem realizarii monumentului, ci doar locatiei alese, care face sa dispara unul din putinele spatii verzi centrale”, a mai declarat presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan.
La ultima sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca cei 32 de copaci din parcul Brezoianu nu vor fi taiati, ci vor fi replantati in Parcul Izvor, unde vor mai fi plantati inca 130 de pomi. „Vrem sa producem camp de lucru, constructorul sta sa inceapa, stiti ca proiectul este finantat si va fi realizat de Ministerul Culturii”, a spus primarul general Sorin Oprescu. Potrivit specialistilor insa, vegetatia matura poate fi stramutata numai dupa o pregatire prealabila care se desfasoara pe parcursul a minimum trei ani. Copacii maturi care sunt replantanti de pe o zi pe alta au sanse minime sa traiasca.
Monumentul Holocaustului va fi ridicat la recomandarea Comisiei internationale pentru studierea Holocaustului din Romania si in urma consultarilor cu reprezentantii Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si ai Comisiei Wiesel.