Gandul: Mitul oului ecologic demontat: galbenus mai portocaliu nu inseamna mai eco

Diferenta majora dintre gaina eco si cea inghesuita in baterie e ca ultima e mai stresata. Sunteti dispusi sa platiti de trei ori mai mult pentru a elimina stresul gainilor?

48 din cele 162 de ferme de gaini din tara sunt asa numitele PP3 – cladiri in care gainile sunt inghesuite in baterii (custi metalice) ce le ofera un spatiu mai mic decat o coala A4. In cele 48 de ferme PP3 sunt puse la produs, in permanenta, 1,6 milioane de gaini din rasele Leghorn alb, LSL, Lohmann LB si altele, care au un randament de pana la 300 de oua pe an. Conform legislatiei comunitare, aceste baterii ar trebui sa dispara pana la sfarsitul acestui an ori sa fie modernizate. Bateriile moderne, conforme cu normele UE, sunt numite voliere sau cotete "mobilate". In acestea, gainile castiga un surplus de spatiu egal cu suprafata a doua suporturi de pahare. Reprezentantii fundatiei Vier Pfoten (Patru Picioare) sustin ca nici aceste baterii nu asigura conditii decente de trai pentru gaini si le cer fermierilor romani sa treaca, direct, la cresterea gainilor in hale la sol, daca nu pot asigura conditiile optime caracteristice fermelor ecologice: crestere in aer liber, cu hrana ecologica certificata.

Sa fericim gainile, strangand cureaua

Conform unui sondaj de anul trecut realizat la cererea Vier Pfoten, 53% dintre romani s-au declarat de acord sa plateasca mai mult pentru oua – pentru oua ecologice, dar numai o sutime stiu sa gaseasca, in galantare, aceste oua, citind stampila care le este aplicata. Nu s-a pus, insa, intrebarea, cu cat mai mult ar fi dispusi sa plateasca respondentii? Actualmente, in supermarketuri, un ou ecologic este de 2-3 ori mai scump decat unul provenit de la o gaina crescuta in baterii. Se justifica acest pret? Din punctul de vedere al producatorilor si retailerilor, probabil ca da. Costurile de producere a oualor eco sunt mult mai mari. Dar din punctul de vedere al consumatorilor, lucrurile nu mai sunt atat de clare. Ouale sunt un aliment de baza, dar Vier Pfoten le cere romanilor sa consume mai putine oua si produse avicole. De ce? In principiu, ca sa ajute gainile sa traiasca mai decent.

Citeste mai mult in Gandul
 

spot_img

Ultimele știri