Gandul: Jumatate dintre romani prefera produsele ecologice, chiar daca sunt mai scumpe

60% din populatie are incredere in produsele ecologice de pe piata romaneasca. Armata, autoritatile, ong-urile consuma mai ales produse naturale.

Un studiu realizat de Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii arata ca romanii apeleaza din ce in ce mai mult la produse si servicii ecologice. In afara de gospodariile particulare, care constituie unul dintre marile grupuri de consumatori, armata, autoritatile, ong-urile, institutiile sunt alte categorii mari care folosesc produsele naturale. Cercetatorii subliniaza ca schimbarea obiceiurilor consumatorilor presupune in primul rand o transformare a valorilor si a stilurilor de viata.

78% dintre romani prefera legumele romanesti

31% dintre consumatorii romani aleg produsele mai ieftine, indiferent daca sunt naturale sau nu, dar 48% prefera produsele mai sanatoase, chiar daca sunt putin mai scumpe. 78% dintre cei care au raspuns intrebarilor cercetatorilor Instituului pentru Cercetarea Calitatii Vietii au spus ca prefera legumele romanesti pentru ca sunt mai sanatoase decat cele din alte tari. Tot 78% dintre cei care au raspuns la intrebarile chestionarului cred ca sunt multe boli care apar din cauza alimentelor si de aceea aleg produsele si serviciile ecologice, care sunt mai sanatoase. 14% dintre respondenti spun ca aleg produse ecologice pentru ca sunt mai bine informati.

La intrebarea "Aveti incredere in produsele declarate ecologice care exista in prezent pe piata romaneasca?", 60% dintre cei intrebati au raspuns afirmativ, motivand ca produsele declarate ecologice sunt testate. 38,7% dintre romani consuma produse ecologice saptamanal si 22,7% zilnic. 12,1% din populatia Romaniei consuma produse ecologice o data pe luna si 8,2% mai rar de o data pe luna. Dintre cei care nu consuma produse ecologice, 16,2% au motivat ca sunt prea scumpe, 4,2% au declarat ca nu le plac, 2,3% nu sunt interesati de ecologie iar 77,3% nu au dat nici un raspuns.

Tarile bogate abordeaza mai responsabil problemele de mediu

Problemele de mediu implica deopotriva tarile bogate si pe cele sarace, cu toate ca sunt mai responsabil abordate de catre primele, concluzioneaza cercetatorii Institutului pentru Cercetarea Calitatii Vietii. Tarile bogate trebuie sa-si modifice intrega industrie intr-una nepoluanta, iar cele in curs de dezvoltare trebuie sa urmareasca direct propria dezvoltare sub influenta politicilor ecologice. Cei mai multi dintre cei care au raspuns la intrebari au subliniat ca problemele de mediu sunt importante pentru ca influenteaza sanatatea. Intrebati care sunt principalii responsabili pentru poluarea din tara noastra, multi dintre respondenti au raspuns ca in aceasta categorie trebuie inclusi cetatenii care sunt indiferenti in ceea ce priveste curatenia.

Una dintre concluziile studiului este ca trebuie introduse ore de educatie ecologica in scoli, in care sa fie expuse riscurile dar si beneficiile unei vieti ecologice. Industrializarea excesiva, parcul de masini particulare si ale companiilor, fara filtre catalitice, infrastructura foarte proasta de la noi, utilizarea excesiva a ingrasamintelor ar putea fi unii din principalii responsabili pentru poluarea din tara noastra.

Amenzile mari – solutia preferata pentru mentinerea curateniei

Intrebati cum ar trebui rezolvata problema gunoaielor de pe strada, mai curand printr-o mai buna organizare a serviciilor de salubritate sau prin inasprirea amenzilor, 85% dintre cei intervievati au raspuns ca cea de-a doua varianta ar avea mai mult efect, dar ca ambele solutii propuse sunt bune.

95% dintre respondenti au spus ca practica generalizata in multe tari de a selecta gunoaiele in vederea reciclarii, pornind din gospodariile populatiei, este o necesitate.Tot 95% dintre cei chestionati au spus ca selectarea gunoaielor ar trebui sa devina o obligatie pentru toata lumea.

Pentru mai multe informatii vizitati Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri