Gandul: Inaugurarea Parcului Bordei a costat 500.000 de euro

Primarul Capitalei, Adriean Videanu, face eforturi pentru a rezolva definitiv problema Parcului Bordei – o suprafata de 3,3 hectare aflata in zona de nord a orasului, pe malul Lacului Floreasca. El a spus ieri ca Centrul de Planificare Urbana si Metropolitana lucreaza la un nou plan urbanistic, prin care intreaga zona a parcului va ramane spatiu verde, inclusiv cei aproape 5.000 de metri patrati aflati inca in proprietate privata. Declaratia a facut-o cu ocazia inaugurarii Parcului Bordei. Videanu a anuntat ca primaria ar putea face un nou schimb de terenuri cu cei doi proprietari ai ultimei portiuni din parc, separata de public cu un imens gard.

Amenajarea parcului a costat municipalitatea 500.000 de euro. S-au plantat 2.000 de arbusti, 15.000 de flori, a fost implementat un sistem de irigatii subteran, s-au refacut aleile si „mobilierul de gradina”. In parc au fost adusi si opt pauni, o parte fiind primiti in urma unor donatii, iar altii achizitionati de municipalitate, dar si patru lebede negre. Parcul gazduieste si bustul scriitorului Marin Preda care, potrivit edilului municipal, nu are nicio statuie in Bucuresti.

„Scandalul de 5 ani”

Parcul a intrat in proprietatea omului de afaceri Costel Constanda, „via Satul Francez”. Constanda obtinuse in instanta retrocedarea a 3,3 ha de teren sub Satul Francez, dar, in anul 2003, primarul Traian Basescu i-a restituit in Bordei o suprafata egala, folosindu-se de unele prevederi ale Legii 10/2001. Numai ca, potrivit regulamentelor urbanistice din 2003, Constanda nu putea construi in parc mai mult de doua niveluri si nu putea ocupa mai mult de 15 la suta.

Au urmat cinci ani de scandaluri pana cand, pe 18 ianuarie 2008, consilierii majoritari ai PD-L au votat schimbul de terenuri, dandu-i inapoi lui Constanda bucata de Sat Francez si recuperand Bordeiul. Intre timp, insa, avand datorii mari la banca, omul de faceri vanduse o portiune de 5.000 de metri – suprafata care acum este imprejmuita. Teoretic, zona este inca in pericol de betonare. Pe finalul „Scandalului de 5 ani”, amenintati de instanta cu plata unor daune de 18 milioane de euro, consilierii municipali au aprobat un plan urbanistic prin care i se permitea lui Constanda sa construiasca blocuri in parc.

Ulterior, Prefectura a atacat la Contencios administrativ hotararea privind planul urbanistic, astfel incat aceasta este, deocamdata, suspendata de drept.

Cheltuieli cu final fericit

Prelungirea scandalului dintre municipalitate si Constanda a costat Bucurestuiul cateva zeci de milioane de euro. Si aici nu luam in calcul valoarea hectarelor de parc, estimate la aproape 100 milioane euro.

In februarie 2005, primarul interimar Razvan Murgeanu a respins o cerere „tip Constanda” – adica retrocedarea a 1,2 hectare sub Satul Francez. Mostenitorii urmau sa primeasca 9,256 milioane dolari SUA, in titluri de valoare sau actiuni. Tot in 2005, ca sa aiba ce-i da lui Constanda, municipalitatea a semnat cu AVAS un protocol pentru preluarea Satului Francez. Protocolul a obligat primaria la plata catre stat a unei datorii de 11 milioane de euro, pe care o avea firma care detinea Satul.

Apoi, la schimbul de terenuri semnat la notar cu omul de afaceri, Primaria Capitalei a mai platit peste doua milioane de euro pentru impozit si onorarii. In plus, Curtea de Conturi a gasit unele nereguli. Primaria a luat de la AVAS 36 de cladiri, din care 19 le-a dat lui Constanda, odata cu terenul. La predarea lor, omul de afaceri ar fi trebuit sa achite contravaloarea cladirilor si a celorlalte bunuri materiale aflate in dotarea acestora, insa valoarea acestora nu a fost actualizata.

O sansa pentru bugetul orasului a fost ca, desi a declarat ca o va face, primarul s-a temut sa plateasca din banii publici penalitatile de aproape 18 milioane de euro, stabilite de instanta in favoarea lui Constanda.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri