Gunoaiele produse de europeni sunt deja prea multe si ameninta sa se transforme intr-o criza la nivelul intregii Uniuni Europene. Proportiile acestui fenomen au devenit vizibile la inceputul anului – cand la Napoli muntii de gunoaie care au impanzit orasul au devenit o problema nu numai pentru localnici, dar si un subiect spinos la nivel comunitar. Generate si de motive politice, dar si de interventiile mafiei gunoaielor, „troienele” de resturi menajere au „emanat” pe langa mirosuri pestilentiale, un adevar tot mai greu de ignorat in tarile comunitare: deseurile menajere sunt o problema pan-europeana, ale carei „rabufniri” deja prind contur in statele care nu au o strategie coerenta privind reciclarea si reutilizarea gunoaielor.
Cel mai la indemana exemplu ramane cazul Napoli, in prezent ajutat de orasul german Hamburg sa reduca numarul gunoaielor. De cateva saptamani, autoritatile germane primesc zilnic 700 de tone de deseuri napolitane, avand in vedere ca Hamburgul detine trei centre de incinerare a gunoaielor, relateaza International Herald Tribune.
Ajutorul din partea Germaniei nu va fi unul pe termen lung, lucru pe care au mizat atat oficialii de la Bruxelles, cat si cei de la Berlin: Italia este ajutata pentru a iesi din criza, primeste bani de la Uniunea Europeana si sprijin tehnic, le mai trebuie doar o strategie, dupa cum remarca Barbara Helferrich, purtatorul de cuvant al Directoratului pentru mediu, din cadrul Comisiei Europene. Nu numai italienii au nevoie de un plan bine pus la punct pe termen lung, ci si Spania, Grecia si Marea Britanie – care a devenit „lada de gunoi” a Europei, deoarece dintre toate statele din UE depoziteaza cele mai mari cantitati de deseuri la gropile de gunoi.
GERMANIA SI STATELE DIN NORDUL EUROPEI, MODELE
In ciuda ignorantei de care dau dovada unele autoritati, criza pan-comunitara a gunoaielor reprezinta un risc de care Executivul de la Bruxelles este cat se poate de constient. Astfel, incepand din 2020, Comisia Europeana le va cere statelor membre sa reduca tonele de gunoi trimise la gropile special amenajate cu aproximativ 35% fata de nivelul anului 1995. Mai mult, Bruxelles-ul deja a inceput sa restrictioneze si sa reduca numarul spatiilor de colectare a gunoaielor din cauza problemelor pe care le genereaza atat mediului, cat si din cauza efectelor negative asupra sanatatii cetatenilor. Strategia Comisiei Europene se va dovedi o piatra de incercare pentru multe din statele europene, deoarece managementul deseurilor casnice nu a constituit o prioritate pentru multe dintre ele.
La nivel comunitar, doar Germania si statele scandinave au fost singurele care si-au petrecut jumatate din deceniul trecut dezvoltand strategii pentru reducerea si aruncarea gunoiului, inchizand centrele de colectare care poluau si investind in programe de reducere a deseurilor si de reciclare, mai noteaza sursa citata. Din aceasta perspectiva ajutorul dat de autoritatile din Hamburg orasului Napoli a fost poate mai mult decat o cauza nobila, avand in vedere ca pentru fiecare tona de gunoi, centrele de incinerare percep o taxa de 150 de euro. Detalii despre contractul dintre cele doua parti nu se cunosc, dar este cunoscut faptul ca germanii au incercat sa le insufle italienilor un concept care a functionat: construirea unor astfel de centre in oras, in ciuda reticentei populatiei.
Mergand pe acest sistem, cele trei centre de incinerare din oras contribuie in mod esential prin arderea gunoaielor la functionarea retelei de termoficare. Oficialii din Napoli se tem insa ca o astfel de amplasere a viitoarelor incineratoare se va lovi de nemultumirea populatiei, in ciuda beneficiilor. „Sunt 70 de incineratoare in Germania si fiecare dintre ele a fost inaugurat cu proteste, care s-au calmat rapid. Multe dintre aceste proiecte nu sunt primite cu inima deschisa, dar odata ce aceste centrale au fost puse in functiune, nu se mai spune nimic”, explica Martin Mineur, directorul tehnic a doua dintre incineratoarele din Hamburg, demoland astfel si ultimele argumente ale politicienilor italieni.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul