Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Insula ecologica, in Dubai

Orasul Dubai isi va mari suprafata prin amenajarea unei insule artificiale. In aceasta zona poluarea va fi zero.

Renumitul arhitect olandez Rem Koolhaas a conceput proiectul unui oras ecologic care va ocupa o intreaga insula artificiala creata special in Golful Persic.

Insula ecologica e gandita sa adaposteasca un numar de locuitori egal cu cel al Manhattanului. Ea va fi, de fapt, o frumoasa zona comerciala, inedita chiar prin faptul ca este izolata de restul orasului.

Cladirile, puse la umbra

Turnurile mici de statura sunt raspandite ca o pavaza la granitele orasului, pentru a feri de soare blocurile in care locuiesc oamenii. Umbra binefacatoare va reduce consumul de energie electrica, deoarece locuitorii vor folosi mai putin aerul conditionat.

Insula, de forma patrata, va fi racordata la sistemele de transport ecologice ale orasului principal, respectiv metroul si transportul pe cablu, in gondole. In rest, pe toate strazile ei se va circula numai pe jos, cu bicicleta sau cu rolele, importul masinilor fiind interzis.

De altfel, insula va fi o realizare arhitectonica demna de renumele lui Koolhaas, urmand sa imbine formele generice cu cele fantastice.

Scari rulante pornind din trotuare

Insula va fi impartita in mai multe zone identice, in care se vor afla blocuri inalte, cu terase spiralate, pe care vor fi plantate cateva mii de specii de flori. Trotuarele vor fi mobile si se vor „incolaci" in jurul blocurilor, sub forma de scari rulante exterioare.

Prin centrul insulei va trece un bulevard care va fi copia identica a celebrului Champs Elysees, din Paris. O multime de parcuri vor fi „strecurate" printre cladiri, izolate de restul orasului prin ziduri, imitand cunoscuta gradina „Corniche" din Beirut.

Specialistii subliniaza ca, deocamdata, insula nu se poate sustine singura din punct de vedere energetic, chiar daca va fi alimentata cu energia solara captata de panourile plasate pe cladiri. Daca edilii vor gasi un mijloc sustenabil de producere a curentului electric, aceasta insula ecologica ar putea deveni un model pentru orasele viitorului.

25 de blocuri imense de bazalt vor constitui fundatia insulei artificiale din Dubai.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri