Gandul: Europa investeste averi in raurile noastre

UE ne v trimite o „ploaie de bani” ca sa ne punem la punct cu cursurile de apa, canalizari si statii de epurare. Si Guvernul va aloca sume importante pentru aceste lucrari. 11 ani de aici incolo, Romania va avea de cheltuit pe acest sector 18 miliarde de euro. De abia dupa ce vor fi cheltuiti acesti bani se va putea spune ca ne-am integrat si din punctul de vedere al apelor. Astfel, „Directiva Cadru Apa” s-a remarcat ca fiind una dintre cele mai scumpe si mai greu de realizat dintre toate.

Pentru perioda 2007 – 2013, Guvernul a alocat 400 de milioane de euro, pentru imbunatatirea apelor, canalizari si epurari in 126 de localitati mici si medii. Si primarii din localitati cu peste 100.000 de locuitori pot accesa fonduri de la Guvern. Sunt asteptate sa faca astfel de investitii si marile companii, a declarat marti Lucia Ana Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului. Potrivit lui Marius Postelnicescu, director Apele Romane (ANAR), mai vin 720 de milioane de lei, pentru vreo 300 de proiecte.

Bnii provin atat de la buget, cat si din afara. Din cele 300 de proiecte, anul acesta deja au fost finalizate peste 85 de lucrari. Si la anul, ANAR va primi o gramada de bani: 5,3 milioane de lei, de la Fondul National pentru Mediu, plus 4,6 milioane de euro, de la Fondul Solidaritatea al Uniunii Europene. Cu banii de la Solidaritatea urmeaza sa se faca lucrari de aparare impotriva inundatiilor. Si alocarea de fonduri nu se opreste aici. „Avem 70.000 de kilometri de cursuri de apa. Am identificat prioritatile pentru 1.500 de kilometri de cursuri. Pentru a le realiza, trebuie sa mai cheltuim 1,7 miliarde de euro, pana in 2010”, a mai spus Lucia Ana Varga.

Si pentru inexistent statie de epurare a Capitalei s-au obtinut fonduri consistente: 200 de milioane euro, pentru prima faza, urmand sa se desemneze constructorul lucrarii, prin licitatie. Cu toate investitiile facute, autoritatile habar nu au cand ar putea fi gata statia de epurare. Bucurestiul a ramas singura capitala europeana fara statie de epurare.

Olandezii ne invata sa prevenim inundatiile

cum 15 ani, olandezii au inceput sa-i dascaleasca pe romani cum sa faca pentru a obtine apa mai buna. Au incheiat un protocol de colaborare cu Ministerul Mediului, care a expirat zilele trecute. Rezultatul: olandezii au investit 20 de milioane de euro in 140 de proiecte, plus ca au reusit sa creeze specialisti romani in ape si le-au acordat expertiza tehnica. Datorita, in parte, si ajutorului olandez, Romania a reusit sa atinga o calitate buna a apei pentru 85% din cursurile de apa. Asta inseamna ca, in acest moment, doar 15% din totalul cursurilor inca nu corespund cerintelor europene.

Forte important, expertii olandezi le-au deschis ochii specialistilor nostri ce trebuie sa faca pentru a preveni inundatiile. Astfel, cu toate ca protoculul a expirat, Romania si Olanda vor avea programe comune de prevenire a inundatiilor. „Pentru asta, vom crea platforma Parteneri pentru apa, prin care vom identifica si o serie de programe transfrontaliere, in care Olanda va fi partener”, a mai spus Lucia Ana Varga.

Primariile au dat banii inapoi

Din cele circ 156 de milioane de lei, puse la dispozitie de Ministerul Mediului, pentru ca primariile sa imbunatateasca apele, nu s-au cheltuit decat 21 de milioane de lei. Restul s-au intors la bugetul de stat. Cu banii acestia se puteau face o gramada de investitii in infrastructura de apa si apa uzata (canalizari si epurari), plus in managementul integrat al deseurilor si in reabilitarea zonelor poluate istoric, Zlatna si Copsa Mica. Cel mai harnic primar a fost cel din Zlatna, care a cheltuit cel mai mult. Cele mai lenese au fost judetele Vaslui, Satu Mare, municipiile Lugoj si Oradea.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri