Gandul: Energia eoliana, in curand la fel de profitabila precum cea nucleara

Energia vantului ar putea sa fie la fel de profitabila precum cea nucleara, ba inca fara a fi nevoie de vreun „salt tehnologic”, ci doar imbunatatirea tehnologiilor actuale. Aceasta este convingerea la care au ajuns cercetatorii de la Departamentul Energiei (DoE) din SUA, intr-un studiu prezentat de LiveScience.com. Calculele expertilor arata ca „punerea la munca” cu mai multa eficienta a vantului ar putea sa sporeasca aportul acestei resurse energetice in SUA de la unu la suta, cat este in prezent, pana la 20 la suta, in anul 2030. Iar principalul argument in acest sens il reprezinta faptul ca, desi actualul procent este infim, cantitatea de electricitate produsa de turbine eoliene a crescut cu 45 la suta in 2007.

Mentinerea acestui ritm de crestere uluitor (momentan stimulat de spaima de preturile in crestere la energia obtinuta din petrol) ar face ca vantul sa produca 300.000 megawati in 2030, de la 16.000 – cat produc in prezent. Or, atingerea unui asemenea nivel ar reprezenta 20 la suta din cata energie produc centralele atomoelectrice de pe intreg cuprinsul SUA. Multe dintre acestea se apropie de expirarea termenului pana la care au fost proiectate, iar construirea altora implica atat investitii majore, cat si nevoia de asigurare a uraniului, tot un combustibil neregenerabil.

Deja in SUA s-a iscat un scandal urias, cand o firma britanica a prezentat un proiect pentru extragerea uraniului din zona Marelui Canion al fluviului Colorado, rezervatie naturala vizitata de circa cinci milioane de turisti anual. In ciuda penuriei de energie, opinia publica americana tinde tot mai mult catre interzicerea mineritului in rezervatii naturale si nici nu doreste extinderea ariei in care se extrage petrol in Alaska.

Turbinele eoline – infipte in mare

Solutia prefigurata de cercetatorii DoE este extinderea numarului de turbine eoliene din America la 75.000, dintre care o buna parte ar trebui ridicate in largul coastelor, in zone ferite de rezervatiile naturale si de rutele maritime internationale. Practic, Atlanticul si Pacificul prezinta numeroase locuri adecvate amplasarii acestor „parcuri de turbine”.

Construite cu tehnologia deja existenta, noile turbine ar trebui sa fie doar mai multe si mai mari, ceea ce va presupune amplasarea lor in locuri care sa permita acest lucru. Singura problema este ca ele vor trebui insotite de extinderea retelelor de distributie, prin instalarea de cabluri subacvatice si stalpi de inalta tensiune pe coaste, in zone in care pana acum nu a exista nicio asemenea infrastructura, asadar investitiile ar trebui pornite „de la zero”.

Protectia mediului, asigurata

Datele studiului DoE dovedesc ca „energia eoliana nu mai este una de nisa”, considera Randall Swisher, director al Asociatiei Energiei Eoliene Americane, ba inca ar putea si sa asigure un mediu mai curat. Daca vantul va ajunge sa fie sursa a 20 la suta din energia Americii, aceasta ar insemna ca echivalentul a 825 milioane de gaze cu efect de sera nu vor mai fi dispersate in atmosfera.

Aceasta reprezinta echivalentul retragerii a 140 milioane de autovehicule de pe sosele si va duce la reducerea consumului de gaz natural cu 11 la suta si a consumului de carbune – cu 18 la suta.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri