Metodele de administrare a problemei legate de deseuri, dar si sanctiunile nu le-au dat in mod deosebit vreo durere de cap britanicilor de rand, pana la proba contrarie. Un sofer de autobuz a simtit pe pielea lui cum e sa iei in deradere o astfel de problema tot mai apasatoare. Doar pentru ca a lasat intredeschis capacul de la ghena, Gareth Corkhill a fost amendat cu 139 de euro. Evident, britanicul nu a luat in seama sanctiunea si nu a platit. Numai ca, venita pe filiera europeana, presiunea este atat de mare pe autoritatile britanice (pana in 2015, Regatul Unit trebuie sa scape de 50% din cantitatea de deseuri comparativ cu anul 1997, riscand in caz contrar sanctiuni de miliarde de euro) incat ignoranta lui Corkhill s-a tradus intr-o noua amenda de 145 de euro si un dosar penal!
Comunitatea din Whitehaven, unde britanicul traieste, a fost vadit scandalizata de masurile autoritatilor publice, numai ca acest semnal de alarma este unul dintre multele care indica societatii britanice care consuma extrem de mult ca se impune o schimbare si la nivel de individ, informeaza IHT. In prezent, in aproximativ jumatate din orasele britanice gunoiul este colectat o data la doua saptamani, fapt care starneste atat mania englezilor de rand, dar genereaza si dezbateri politice aprinse, asa cum s-a intamplat si la recentele alegeri locale.
Numai ca si aceasta masura a fost implementata pentru a-i forta pe britanici sa-si administreze tot mai eficient spatiul de depozitare al deseurilor menajere. Englezii insa prefera sa apeleze la alte tertipuri pentru a arunca cat mai multe gunoaie. In unele orase s-a deschis o adevarata „vanatoare” de cosuri de gunoi, furtul acestora deja devenind un aspect mioritic si tema de bancuri. Unii englezi se bazeaza pe „solidaritatea” vecinilor aruncandu-le in curtea casei gunoaie drept „cadou”.