Statia Capitalei ar trebui sa-si inceapa functionarea la sfarsitul lui 2009
Din aproape 400 de statii de epurare, aflate in diverse stadii de constructie, doar 14 sunt conforme legislatiei, potrivit datelor Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR). Cele mai performante statii sunt la Iasi, Cluj-Napoca, Arad si Brasov.
Aglomerarile cu peste 2.000 de locuitori stau cel mai prost; aici mai sunt de realizat inca 2.609 statii. Primele pe lista sunt judetele Dolj, Arges, Bacau, Bihor, Suceava, Teleorman, Valcea, Timis si Vaslui. Dar cea care a starnit cele mai multe discutii de-a lungul timpului a fost inexistenta statie de epurare a Capitalei.
Potrivit ANAR, aceasta ar trebui sa-si inceapa functionarea (modulul 1) la sfarsitul lui 2009, avand o capacitate de 10 metri cubi pe secunda. In prezent, ANAR lucreaza la emiterea avizului de gospodarire a apelor, pentru aceasta.
Termen sa ne "civilizam": 2018
Termenele europene sunt foarte clare: pana in 2018, cel putin 90% dintre localitati trebuie sa fie legate la sisteme de apa, canal si la statii de epurare si nu la oricare, ci numai la acelea conforme standardelor impuse.
Desi mai este suficient timp pana atunci, este greu de presupus ca vom reusi sa ne incadram, daca ne raportam la cateva cifre: in prezent, de pilda, doar 11,5 milioane de romani au acces la canalizare, indiferent ca e conforma sau nu, iar in mediul rural, canalizare nu au decat 1,15 milioane de persoane.
Desi exista bani, investitiile de abia se vad – din 2000 si pana in 2005 primariile nu s-au obosit sa construiasca decat 2000 de kilometri de retele, pentru 55 de localitati. Asa s-a ajuns ca, din 513 aglomerari cu retele, sa avem doar 18 sisteme de canalizare conforme.
Marius Postelnicescu, director general al Apelor Romane a facut un apel catre primarii, prefecturi si agenti economici sa urgenteze, in acest an, investitiile in modernizarea si constructia retelelor de canalizare si a statiilor de epurare.
Pentru mai multe informatii vizitati Gandul