La Moscova si Sankt Petersburg s-au inregistrat recorduri de temperatura, incendiile au parjolit 200.000 de hectare de vegetatie si ameninta mai multe baze militare si obiective nucleare, sute de rusi mor zilnic de la complicatii respiratorii, in timp ce starea de spirit a natiunii este de asteptare a "sfarsitului lumii".
Nici noi, nici stramosii nostri nu am fost martori la un astfel de fenomen in 1.000 de ani, de la formarea tarii noastre", a declarat, luni, directorul serviciilor meteo din Rusia, Aleksandr Frolov. Descriind canicula si incendiile de padure drept "un fenomen unic care nu are antecedente", Frolov a confirmat cele mai negre temeri ale rusilor, dintre care milioane se asteapta la "sfarsitul lumii".
La inceputul saptamanii, pe teritoriul Federatiei Ruse – statul cu cea mai mare suprafata din lume (17 milioane km patrati) – erau inca active peste 800 de focare de incendiu. Aceasta dupa ce, de la jumatatea lunii trecute, incendiile au parjolit 200.000 de hectare de vegetatie, flacarile au ucis cel putin 52 de oameni, iar canicula a distrus recolta de grau si a provocat alte mii de decese.
Temperaturile infernale indurate de rusi de cateva saptamani incoace au depasit toate recordurile – ca nivel maxim al gradelor atinse, dar si ca durata – de cand au inceput masuratorile in Rusia moderna, acum 130 de ani. La 29 iulie, s-a atins recordul de temperatura la Moscova (38,2 grade Celsius), iar sambata a fost inregistrat recordul pentru Sankt Petersburg (37,1 grade).
O capitala inconjurata de flacari
Dupa ce, de la inceputul verii, canicula a adus o stare de buna dispozitie la Moscova – cu 250 de tone de inghetata vandute zilnic – ultimele zile au fost de cosmar pentru locuitorii metropolei. Capitala Rusiei este acoperita de o pacla groasa de fum de la cele 49 de incendii din imprejurimi, ceea ce a dus la inchiderea aeroporturilor si la paralizarea activitatii curente.